Uluslararası Gastronomi Festivali’nin gala yemeği düzenlendi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde Oruçoğlu Termal Otel’de düzenlenen galada damaklar şenlendi.
GastroAfyon Festivali kapsamında Afyonkarahisar Belediyesi tarafından damak çatlatan lezzetler ve keyifli anlarla dolu unutulmaz bir geceye ev sahipliği yaptı. Programa Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eşi Sevim Zeybek, Milletvekilleri Ali Özkaya, Hasan Arslan, Hakan Şeref Olgun, Vali Yardımcıları Mehmet Keklik, Harun Reşit Han, ünlü şefler Cüneyt Asan, Hazer Amani, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, gastronomi dünyasının önde gelen temsilcileri, otel genel müdürleri ve iş insanları katıldı. Gala gecesinde Afyonkarahisar’ın tescilli lezzetleri ve yöresel ürünleri ikram edildi. Katılımcılar meşhur lezzetlere hayran kaldı.
Türkiye’nin UNESCO tescilli üç gastronomi şehrinden biri olan Afyonkarahisar’da Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’nin 5’incisi düzenlendi.
Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği iş birliğinde düzenlenen festivalde, Afyonkarahisar’ın gastronomi zenginlikleri tüm dünyaya tanıtıldı. Alanında uzman isimlerin katılımıyla yapılan paneller ve söyleşilerin yanı sıra ödüllü şefler yöresel lezzetleri kullanarak workshoplar düzenledi. Festivalde hem sokak lezzetlerini barındıracak hem de yöresel ürünlere stantlarla yer verildi.
FESTİVALE KATILANLAR İKRAMLARIN TADINA DOYAMADI
Festival kapsamında geleneksel el sanatları, mutfak ve yemek sergileri gibi etkinliklere de yer verilecek. Ünlü şefler ve akademisyenlerin Gastro Showlar ve bilimsel çalışmalarla damga vurduğu festivalde, yemek yarışmaları, paneller, konserler, rekor denemeleri ve sürpriz birçok etkinlik gerçekleştirildi. Festivale katılan açtığı stant ile karpuz, kabak ve kavun gibi ürünlere desen yaparak şov yapan Celal Dönmez, festivale her yıl katıldığını ve etkinliğin çok renkli geçtiğiniz ifade etti. Festivalde her yıl şov yaptığını kaydeden Dönmez, “Yaptığımız işlerle buraya gelenlerle bir şeyler göstermeye çalışıyoruz. Geçen sene çikolata üzerine şovlar yapmıştım bu senede kabak ve karpuz üzerine çalışacağım” dedi.
“AFYON NE YAPSA KENDİNE YAKIŞTIRIYOR”
Festival kapsamında Türk Halk Müziği Sanatçısı ve sunucu Turgay Başyayla, konser verdi. Birbirinden farklı eserleri ve yöresel türkülerinin yanı sıra sahne performansıyla festivale renk katan Başyayla, hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı. Başyayla yaptığı açıklamada, Festival ilk ilan edildiğinde Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin çalışmasında yer aldığını belirterek, “Gurur duyuyorum, Afyon ne yapsa kendine yakıştırıyor” diye konuştu. Başkan Zeybek ise, 2019 yılında Afyonkarahisar’ın UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilmesinin ardından UNESCO’nun istediği şartları bir bir yerine getirdiklerini söyleyerek, “O gün bu gündür her yıl gastronomi festivalini gerçekleştiriyoruz. Son üç yıldır da uluslararası düzeyde bir festival gerçekleştiriyoruz. Şehir olarak çok geniş bir coğrafyaya sahibiz. 600’e yakın yöresel lezzetimiz var. 39 tanesini Türk Patent Enstitüsüne tescilletirdik. Diğerlerinin de dosyalarını hazırladık, peyder tescilletiyoruz. Dünyada 49, Türkiye’de 3 gastronomi şehrinden biriyiz. 81 ilimizin kendine has lezzetleri var. Ben iddia ediyorum bizim yöresel ürünlerimiz farklı, sebze ağırlıklı sağlıklı beslenmeye yönelik ürünler. Festivalimize 81 ilimizden tüm şefleri davet ettik. Dünyaca ünlü şefler konuk oldu” dedi.
“AFYON LEZZETİN BAŞKENTİ”
Başkan Zeybek Afyonkarahisar’ın lezzetin başkenti olduğunu ifade ederek, “17 ile 1 ila 3 saatlik mesafede merkezi konumda olan bir il. M.Ö. 8 bin yılına dayanan tarihi geçmişi olan kadim bir şehir. Tarihi güzellikleri, tabiat güzellikleri ve gastronomisi ile lezzetin başkenti. Zaferin, termalin de başkenti. Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş 600’ün üzerinde tarihi konaklarımız var. Konaklarımız hayatın davam ettiği yaşayan konaklar, replik değil. Sokak Sağlıklaştırma projesiyle bu evleri turizme kazandırdık. 600’ yakın yöresel lezzetimiz var. 39 lezzetimiz Türk Patent Enstitüsünden tescil aldı. Diğer lezzetlerimiz de tescil için sıra bekliyor. 2019 yılında UNESCO Tarafından yaratıcı şehirler ağına dâhil olduk. Afyonkarahisar sebze ağırlıklı bir gastronomiye sahip. Daha çok sağlıklı beslenmeye yönelik ürünlere sahibiz. GastroAfyon Lezzet Festivali Gala Gecemize katılan tüm konuklara sonsuz teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’ı tarihi, coğrafi özellikleri, termali, sporu ile ulusal ve uluslararası anlamda tanıtırken gastronomi alanında da tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.Gala gecesinde yapılan konuşmalar ardından Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan tarafından Zeybek’e teşekkür edildi, plaket ve hediye takdimi yapıldı. Damakları şenlendiren gala gecesi yapılan sohbetler, çekilen hatıra fotoğrafları ardından son buldu.>>>Alkan Kurt