Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gazlıgöl’e yatırım yapmak cesaret ister”

Kanal3’te bu haftaki Rapor

Kanal3’te bu haftaki Rapor programında turizm potansiyeli, turizm yatırımcı ve işletmecilerinin talepleri ile devre mülk konusu konuşuldu.

Gazeteci Kemal Baykara’nın yapımcı ve sunuculuğunu yaptığı Kanal3 ekranlarında RAPOR Programının bu haftaki konukları Turizm Yatırımcısı Mimar Mustafa Ceylan ve Turizm İşletmecisi Süleyman Sarı oldu. Mustafa Ceylan bölgeye yatırım yapmaya nasıl karar verdiklerini anlattığı bölümde ”Gazlıgöl’de önceden aldığımız bir arazimiz vardı. Devremülkler yapılmaya başlandığında bölgenin gelişeceğini anladık ve özel bir mimari ile küçük çaplı bir tatil köyü yaptık. İşletmesini de aile olarak yapıyoruz.” dedi. “İlk zamanlar altyapı konusunda sıkıntı çekiyorduk. Özellikle yollarımız çok bozuktu. Kışın tesisin önünde kepçe bekletiyorduk. Karda veya çamurda kalan müşterilerimizin araçlarını kurtarıyorduk. Şimdi misafirler özel araçları ile yaz kış rahatlıkla gelebiliyor.”

“ENERJİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ SORUNUMUZ VAR”

Ceylan, “Bugün en önemli sorunumuz elektrik enerjisi problemi. Maalesef mevcut trafolar ve hatlar yükü çekemiyor. Genelde yağışlı havalarda sık sık elektrik kesintileri yaşıyoruz. Kuyu motorları ve otomasyon sistemleri sürekli arızalanıyor bu da bize büyük işletme maliyeti getiriyor.” dedi.

Burada söz alan Süleyman Sarı “Mustafa Bey’in dediği gibi bölgede en büyük sorunumuz elektrik kesintileri. Bu durum Afgazjet’in sistemlerine de zarar veriyor. Bize en yakın enerji dağıtım merkezi Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinde. Hem Afyonkarahisar OSB’yi hem de bu bölgeyi kaldırmıyor. Duyumlarımıza göre Döğer bölgesine bir elektrik dağıtım merkezi planlanmış devreye girerse bu sorunumuzda çözülür. İkinci önemli konu bu bölgeye gelen misafirler tesisleri çok beğeniyorlar ama tesislerin dışındaki çevre düzenlemeleri eksik. Bunun belediyeler tarafından acilen yapılması gerekiyor. Ruhsatlı on bin yatağın bulunduğu bölgeye yıllık yüzbinlerce misafir geliyor. Bunlara bölgeyi güzel göstermemiz geliyor.”

“ATADAN KALAN SİSTEMLERİNİ GELİŞTİRMİŞLER AMA BİR BÜYÜME SAĞLANAMAMIŞ”

Program moderatörü Gazeteci Kemal Baykara “Programdan önce bölgede incelemeler yaptım. Sizlerle ve bölge esnafları ile toplantılar yaptım. Sıcak su dağıtımının tek elden olması onlar içinde iyi olmuş. Genelde küçük ölçekli aile işletmeleri bu konudan memnun. Ancak dışarıdan gelen yatırımcılarla bir uyum sağlayamamışlar. Atadan kalan sistemlerini geliştirmişler ama bir büyüme sağlanamamış. Fiyatların diğer tesislere göre biraz daha uygun olması nedeniyle özel müşterileri var. Elektrik enerjisi onlar içinde bir sorun, sorunlarda beraber hareket edebilirseniz daha kolay çözüme ulaşılır düşüncesindeyim.”

Programda ortak  olarak “Bölgede evsel atık suları ve havuz suları ayrı hatlardan gidiyor ancak derede aynı yere dökülüyor. Evsel atık sularına mutlaka arıtma sistemi kurulmalı. Buna yerel yönetiminin güce yetmez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapması gerekiyor. Ayrıca havuz atık suları tarımsal arazilere de zarar veriyor bu suların tekrar yer altına Reenjekte edilmesi gerekiyor yani yer altına gönderilmesi gerekiyor. Yeraltı kaynaklarının da bu şekilde beslenmesi sağlanır. Afgazjet bu konuda yatırım yapıyor ancak yeterli değil.” görüşü benimsendi.

“DEVREMÜLK SORUNU BÖLGEYE ZARAR VERDİ”

Mustafa Ceylan “Devre mülkler bölgenin gelişmesi açısından faydalı olsa da kontrolsüz ve plansız yapılan yatırımlar bölgenin zararına oldu. Bunu iyi uygulayan sistemler başarı ile devam ediyor. Genelde imalat fazlası yapılan satışlar mağduriyet yarattı. Devre mülkler aslında düşük gelir guruplarının tatil yapmasını sağlıyor.” dedi. Baykara şunları söyledi: “Ben bu konuda şunu ilave etmek isterim gazeteci olarak çok sayıda devre mülk haberi yaptım. O dönemde şehir dışından devre mülk almak isteyenler bana sordu ben tavsiye etmedim. Şirketin finansal yapısını inceleyin projesi mantıklı mı ona bakın ona göre karar verin dedim.”

“KAYMAKAMLARIMIZ ÇOK SIK DEĞİŞİYOR”

Turizm İşletmecisi Süleyman Sarı, “Kaymakamlarımız çok sık değişiyor tam sorunları çözmek için beraber proje yapıyoruz kaymakamımızın tayini çıkıyor o proje öylece kalıyor. Bölgeye gelen idarecilerin uzun süre bölgede kalması gerekiyor. Bu konuda önemli “dedi. “Biz işletmeciyiz rahatız neticede yatırımcının sermayesini işletiyoruz ancak yatırımcılar rahat değil bölgede yatırım yapmak cesaret ister” dedi.

 

 

 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.