E – Devlet üzerinden vatandaşlarımızın yapabildiği İşlemler
İş arayan kayıt işlemlerini yapabilirler. Kamu ve özel sektör iş ilanlarını takip edebilir ve başvuru yapabilirler. İş başvurularını sorgulayabilirler. İŞKUR kayıt belgesini alabilirler. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı Kariyer Kapısı Kamu işe alım başvurusu yapabilirler. İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı başvurusu yapabilirler. İşsizlik ödeneği/iş kaybı tazminatı ve kısa çalışma ödeneği sorgulaması yapabilirler. TYP Başvurusu ve sorgusu yapabilirler. Yarım çalışma ödeneği başvurusu ve sorgusu yapabilirler. Engelli hibe desteğine başvuru yapabilirler. İş ve meslek danışmanlarından randevu alabilirler. Kurs program ilanlarını sorgulayabilir ve ön başvuru yapabilirler. EBYS evrak doğrulama yapabilirler. Bu işlemleri kurumumuza gelmeden online olarak yapabilirsiniz.
İl Müdürlüğümüzde Vatandaşlarımızın Yüz Yüze Alabildiği Hizmetler
- a) İl Müdürlüğümüze gelerek veya online olarak Kurumumuza kayıt olan vatandaşlarımıza ve kaydı bulunmakla beraber kaydını pasiften aktife alan vatandaşlarımıza en geç 24 saat içinde bir iş ve meslek danışmanı ataması yapılmaktadır.
- b) İl Müdürlüğümüz 15 servisten oluşmaktadır. Bunlar; İş arayan Danışmanlığı, İşveren Danışmanlığı, Engelli Danışmanlığı, İşsizlik Sigortası Servisi, Çalışma İlişkileri Servisi, İşgücü Yetiştirme Servisi – Kurslar, İşgücü Yetiştirme Servisi – Toplum Yararına Programlar, İşgücü Yetiştirme Servisi – İşbaşı Eğitim Programı, Alacakların Takibi Servisi (ATUS), Mali ve Sosyal İşler Servisi, Hukuk Servisi, İnsan Kaynakları ve Eğitim Servisi, Meslek Danışmanlığı Servisi, İş Kulübü Servisleri, Kamu Servisi.
İş Arayan Danışmanlığı Servisimiz
İş Arayan Servisimizden hizmet alan vatandaşlarımız iş ve meslek danışmanları ile yüz yüze görüşerek; kayıtlarını yaptırabilir. Var olan kayıtlarını güncelleyebilir. Açık iş ilanları hakkında bilgi alabilir. Kamu ve özel sektöre ait iş ilanlarına başvuru yapabilir. Eski hükümlü ve öncelik belgesi varsa bunları sisteme işletebilir. İşbaşı eğitim programları, mesleki eğitim programları ve TYP, İUP hakkında bilgi alabilir. İşsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu, iş kaybı tazminatı, yarım çalışma ödeneği hakkında bilgi alabilir. İş Kulübü Eğitimleri hakkında bilgi alabilir. İş ve Meslek Danışmanıyla beraber yeni bir iş sahibi olabilmek için yol haritası belirleyebilir.
İşveren Danışmanlığı Servisimiz
İşveren Danışmanlığı Servisinden hizmet alan işverenlerimiz iş ve meslek danışmanları ile yüz yüze görüşerek; İşyerlerine ait bilgilerin güncellenmesini sağlayabilir. Açık işgücü talebinde bulunabilir. Engelli açıkları hakkında bilgi alabilir. İşbaşı eğitim programı ve teşvikler hakkında bilgi alabilir. Temininde güçlük çektikleri mesleklerle ilgili toplu iş görüşmesi talebinde bulunabilir. Gelecekte ihtiyaç duyacakları meslekleri de belirleyerek onlar için bir yol haritası belirleyebilir.
Engelli Danışmanlığı Servisimiz
Engelli Danışmanlığı Servisinden hizmet alan işverenlerimiz iş ve meslek danışmanları ile yüz yüze görüşerek; danışmanlık hizmeti alabilirler. Engelli personel İstihdamı ile ilgili olarak teşvikler hakkında bilgi alabilirler. Engelli çalıştırma yükümlülüğü gibi konularda bilgilendirme yapılmaktadır.
Engelli Danışmanlığı Servisinden hizmet alan vatandaşlarımız iş ve meslek danışmanları ile yüz yüze görüşerek; %40 ve üzeri bir oranda engelli raporları var ise engelli kaydı yaptırabilirler. Engelli açık iş ilanları hakkında bilgi alabilir niteliklerine uygun açık iş ilanlarına başvuru yapabilirler. İş arama becerileri ve mülakat teknikleri hakkında bilgi alabilirler. Aktif işgücü programları hakkında bilgi alabilirler. Ayrıca bunların dışında engellilere vatandaşlarımıza yılda en az 2 defa engelli hibe desteğine E- Devlet üzerinden başvuru yapabilirler.
Hibe Desteği Başvuru Şartları: %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, İşini kuracağını il sınırları içinde ikamet ediyor olmak, Girişimcilik Eğitim Programı sertifikası sahibi olmak, En fazla 300.000,00 TL ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Bunun dışında eski hükümlülere en fazla 300.000,00 TL ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Bu Hibe Desteğine Denetimli Serbestlik Müdürlüğü üzerinde başvuru yapması gerekmektedir.
Kurslar Servisimiz
Mesleği olmayan vatandaşlara meslek öğretmek, mesleği olanlara is niteliklerini geliştirmek, mesleği olup iş bulamayanlara ise kurslar aracılığıyla istihdam edilmesini sağlamaktır.
Başvuru Şartları; Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak, Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak, İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak, Emekli olmamak, Yüklenicinin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak, Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak gerekmektedir. İŞKUR tarafından belirlenen mesleklerde 850,11 TL, Bu meslekler dışında kalan mesleklerde 595,08 TL, Uçak bakım teknisyeni ve tren makinisti mesleklerinde 850,11 TL kursiyer zaruri gideri ödenmektedir. Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından kurs süresince karşılanmaktadır.
İşsizlik Sigortası Servisimiz
İşsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği, iş kaybı tazminatı ve ücret garanti fonu işlemleri bu servisimizde gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımız tarafından en merak edilen konular arasında işsizlik ödeneği gelmektedir. Kısaca bahsetmek gerekirse, İşsizlik ödeneği almak için kendi istek ve kusurunuz dışında iş akdinizin sona erdirilmesi, Son 3 yılda en az 600 gün SGK pirimi yatması, Hizmet akdinin sona erdiği tarihten geriye dönük 120 gün SGK’lı çalışmış olmak, Online olarak ya da İl Müdürlüğümüze gelerek 30 gün içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. 2024 yılında işsizlik ödeneği alt limit 7.940,27 TL üst limit 15.880,54 TL’dir. Bu süre zarfında kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin GSS’sıda karşılanmaktadır.
İşbaşı Eğitim Programı Servisimiz
Vatandaşlarımızın deneyim kazanırken işverene maliyetlerini azaltabilmek için işbaşı eğitim programları düzenliyoruz. İşbaşı eğitim Programlarımız ile mesleki deneyimi ve iş tecrübesi olmayan vatandaşlarımıza mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırıyoruz. İşbaşı eğitim programına hangi işverenler başvurabilir bunlara bakalım, İşbaşı eğitim programı, programın başladığı ayda ve program süresince sigortalı sayısını gösterir belgede yer alan toplam prim gün sayısının otuza bölünmesi suretiyle belirlenmek üzere en az beş sigortalıya sahip olan ve katılımcıların en az altmışını, altmış günden az olmamak üzere fiili program gününün en az iki katı kadar süreyle istihdam edeceğini taahhüt eden işverenlerle düzenlenebilir.
İşbaşı Eğitim Programından Yararlanma Şartları: İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak, Emekli olmamak, Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak, Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak, Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak, İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekmektedir.
Ayrıca düzenlenen mesleki eğitim kursundan veya işbaşı eğitim programından bir kişi en fazla ikişer kere yararlanabilmekte olup kişilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma sayısı ise üçü geçemeyecektir. Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay olarak uygulanmaktadır.
Bu süre zarfında iş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93 TL, öğrenci (tam)* 653,93 TL, öğrenci (kıst)* 490,45 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97 TL, geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 719,32 TL cep harçlığı ödenmektedir. Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.
*Öğrenci(tam): lise ve altı örgün eğitime devam eden katılımcılar hariç herhangi bir öğrencilik statüsü (açık eğitim ve uzaktan eğitim de dâhil olmak üzere) bulunan katılımcılar
*Öğrenci(kıst): lise ve altı örgün eğitime devam eden katılımcılar.