Her Yaştan Kişiye Uygun Bir Bitki: Ihlamur
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, ıhlamurun kış aylarında en fazla tercih edilen bitkilerden biri olduğunu belirterek, “Ihlamur, özellikle soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. Hem çocuklar, hem yetişkinler hem de yaşlılar tarafından güvenle kullanılabilir” dedi. Çebiç, ıhlamurun iki çeşidi olduğunu ve çiçek ıhlamurun daha fazla tercih edilmesini önerdiklerini belirtti. Ancak, günde 3 bardaktan fazla ıhlamur tüketmenin su kaybına yol açabileceğini ve ishale neden olabileceğini vurguladı. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların ise doktor kontrolünde kullanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Sıcak Tüketildiğinde Daha Etkili
Ihlamurun sıcak tüketilmesinin vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu ifade eden Ayşen Çebiç, “Ihlamuru sıcak tüketmek, vücuttan zararlı kimyasalları atmanıza yardımcı olur. Ayrıca, ılık tüketenler bal ekleyerek içebilirler. Şeker, bitkinin özünü kaçırarak faydasını azaltabilir, bu yüzden bal kullanmak daha etkili olacaktır” diye konuştu. Balın, mide hassasiyetine, reflüye ve şeker hastalarının insülin direncine iyi geldiğini belirtti.
Ihlamurun Kaynatılmasıyla İlgili Uyarılar
Ihlamurun doğru şekilde kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Çebiç, “Ihlamur yalnızca tek seferlik kaynatılmalıdır. Defalarca kaynatılan ıhlamurun vücuda hiçbir faydası olmaz. 5 dakika demlenen ya da kaynatılan ıhlamur, toksinlerin atılmasına yardımcı olur” dedi. Çebiç, kaynatılan ıhlamurun fazla kullanılmasının zararlı olabileceğini, bu yüzden dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi.