Afyonkarahisar son üç günde 4 kez sallandı. Son olarak 13 Ekim gecesi saat 03.14 sularında gerçekleşen 4.4 şiddetindeki deprem arkasına sabah ve akşam saatlerinde de 2,7’lik ve 3.0 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Depremlerin ardından olumsuz bir durum yaşanmadı.
ARKA ARKAYA GELEN DEPREMLER
Afyonkarahisar’da bulunan fay hatlarında hareketlilik yaşanıyor. Cuma günü yaşanan 3,1 büyüklüğündeki depremin ardından Afyon yine 3 kez sallandı. Kandilli Rasathanesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı 10,26 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kent merkezinde depremi hisseden bazı vatandaşların evlerinden dışarıya çıktıkları görüldü. Afyonkarahisar Valiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, saat 03.14’te merkez üssü Afyonkarahisar merkez olan yerin 10,26 kilometre derinliğinde ve 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi. Afyonkarahisar kent merkezinde de hissedilen ikinci deprem ise sabah saat 08,41’de Sadıkbey merkezli yaşandı. 2,7 büyüklüğünde yaşanan depremler korkuttu. Arkasına akşam saatlerinde 3.0 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.
“FARKLI SEGMENTLERDE KIRILMALAR OLACAK”
Peki depremler neden bu kadar sıklaşmaya başladı? Korkulacak bir şey var mı? Daha büyüğü bizi bekliyor mu? Bütün bu soruların cevabını Jeoloji Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Başkanı Dr. Yusuf Ulutürk, Gazete3 okurlarına cevapladı. Bu tür kırılmaların olacağına dikkat çeken Ulutürk, “Kırılmalar, farklı segmentlerde olacak. Yine buna benzer büyüklükte depremler olacak. Önemli olan bu kırılmalar sırasında vatandaşımızın nasıl hareket etmesi ve bundan sonra mevcut yapılarla ilgili nelere dikkat etmesi, neleri yapıp yapmaması gerektiğini bizim öğretmemiz, vatandaşımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor” dedi.
“DEVAM EDECEĞİNİ BİLELİM, BUNA GÖRE TEDBİRİMİZİ ALALIM”
Vatandaşları tedbirli olmaya çağıran Jeoloji Mühendisi Ulutürk, “Bu iki günlük olay bize şunu gösteriyor. Vatandaşımızın daha tam konuyu özümsemediği, hemen bir panik halinde, tabi ki vatandaş sıkıntılı olarak bir şeyler aramaya çalışıyor. Önemli olan, biz bu olayın bundan sonra devam edeceğini bilelim, buna göre tedbirimizi alalım” ifadelerini kullandı.
AFYONKARAHİSAR İÇİN 6 ŞİDDETİ BEKLENEBİLİR
Herkesin merak ettiği “Afyonkarahisar’da bundan sonra ne kadar büyüklükte bir deprem meydana gelme olasılığı” sorusuna ise Ulutürk, en fazla 6 ve biraz üzerini işaret ederek şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili farklı hocalarımızın farklı söylemeleri sosyal medyada okuduk, 7.2 nokta olabilir gibi… Özellikle Sultandağı fayı şehrimizi en büyük etkileyen Doğanhisar’dan başlayıp, Akşehir, Sultandağı en son Çobanlar’a kadar gelip buradan sonra Simav’a kadar ya da Kütahya’ya kadar uzanacak Simav fay grubu var. Bu fayın üzerinde biz 1972 galiba yanlış hatırlamıyorsam 50 kişinin vefat ettiği bir Gediz depremi görüyoruz. Tabii o zamanki şartlarda bilemiyoruz, hangi ne kadar doğru ölçüm oldu bilmiyoruz ama şu anda teknoloji biraz daha farklı. Demek ki burada maksimum 6 – 6,5 şiddetince deprem üretebiliyor bu şey ama o zaman ki depremde tabii yapıların özellikleri de 1972 tarihine göre olduğu için yani şu andaki teknoloji olsa belki hiç hasar olmayacak ama 1972’de böyle bir şey gerçekleşmiş ama bundan sonra bizim öngörümüz maksimum 6 olabilir. Belki nadir geçebilecek şeylerin olabileceği, tabii bu kırılan payın büyüklüğüne ve genişliğine bağlı olarak etki yapar.”
6 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM YERİNE 4.4 BİR ŞANS
Büyük şiddetli depremlere bakış küçük şiddetli depremlerin Afyonkarahisar adına bir şans olduğunu ifade eden Ulutürk, yaşanan bu depremlerle ilgili olarak Afyon halkının korkmaması gerektiğini belirtti: “Şu anda gördüğümüz kısa aralıklarla bir parçanın kırılıp, bu parçanın enerjisini boşalttığı ile ilgili bizim deprem… Bu çok çok iyi bir şeydir. Yani vatandaşımız korkmasın, kısa aralıklarla fayın kırılıp, bu tür enerjiyi boşaltması iyi bir şeydir. Temennimiz hiç olmaması daha iyidir. Amai birden 6 şiddetindeki deprem yerine 4.4, 3.2 gibi kısa kısa aralıklarla bu enerjiyi boşaltması daha stabil hale gelmesi bir şanstır. Vatandaşımız bu konuda müsterih olsunlar şu anda belli kısımlarla, şehrin kırılan fay stabil haline geldi. Tabi başka taraflar da kırılacak, yine aynı şekilde enerjisini boşaltarak, belli aralıklarla stabil hale gelecek.”
“BURASI DEPREM ÜLKESİ, ŞEHRİMİZ DE DEPREM ŞEHRİ”
Depreme karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğine de vurgu yapan Ulutürk, “Benim burada özellikle belirtmek istediğim, burası deprem ülkesi, şehrimiz de deprem şehri. Buna uygun yapılar yapalım. Buna uygun zeminleri ne gerekiyorsa, bunun hilesine kaçmayalım. Şu anda yapacağımız veya deprem olduktan sonra veya deprem anında nasıl hareket etmeliyiz, bunların öğrenilerek bilinmesi gerekiyor” diye konuştu. >>>Şahan KARTAL