Kanal 3’te Kadir Kaplan’ın sunduğu Yeni Gün Haberleri’ne konuk olan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, dünyayı tedirgin eden maymun çiçeği virüsü ile ilgili rahatlatıcı açıklamalarda bulundu.
“Salgınlardan korkmak yerine, korunma yollarını bilmemiz gerekiyor” diyerek sözlerine başlayan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “2009’daki domuz gribi pandemi olarak duyuruldu ve 1 sene sürdü. Çok fazla ölüm olmadı. Bu maymun çiçeği virüsü Afrika’da endemik bir hastalık. Ölüm oranı da yüzde 1’in altında. Covid-19’da yüzde 1-2 arasındaydı. Bu hastalığın 2 türü var. Orta Afrika ve Batı Afrika türü. Şu anda yayılan daha hafif olan tür. Yine vakaların çoğunluğu Afrika, ikinci sırada da seyahatin çok olduğu Amerika. Şundan emin olalım; birincisi bu endemik bir hastalık yani Afrika’ya özgü, ikincisi seyahat yoluyla geçiyor, üçüncüsü ölüm oranı çok yüksek değil, influenza ve covid kadar da bulaştırıcı değil. Nasıl bulaştığını bilmemiz gerekiyor” dedi.
“15 BİN 600’DEN FAZLA VAKA OLDUĞU İÇİN DSÖ UYARDI”
Sönmezoğlu, “15 bin 600’den fazla vaka olduğu için DSÖ uyardı. Daha önceki dalgada bu binlerdeydi. Hastaların yüzde 90’dan fazlası erkek. Yüzde 83 bulaş sebebi cinsel temas, gerisi de çok yakın temas. Bulaştırıcılık döküntü başladıktan sonra oluyor. Belirti göstermeden bulaştırıcı olmuyor. Hiç ateşi olmayan, öksürmeyen kişi covidde bulaştırıyordu. Şimdi ise döküntü varsa bulaştırıcılık var. Onlar da gözden kaçacak gibi değil. O döküntülere dokunmakla, döküntülerin düştüğü; çarşaflar, yastıklar, havlularla bulaşıyor. O yüzden infiale gerek yok” cevabını verdi.>>> Yunus Üstündağ