Her Şey Bir Adımla Başlar Projesi kapsamında farklı illerden gelen 40 öğrenci Sayın A.Ş.’ye bağlı üretim tesislerini gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Ankara Valiliği AB Dış İlişkiler Bürosu koordinasyonunda hayata geçirilen Her Şey Bir Adımla Başlar Projesi kapsamında farklı illerden gelen 40 lisans öğrencisi, doğayla barışık, sürdürülebilir üretim yapan tesislerde incelemelerde bulundular. Konya ve Antalya’da yapılan gezilerin ardından öğrencilerin son durağı Afyonkarahisar oldu. Afyonkarahisar’da Sayın A.Ş. üretim tesislerini gezen öğrenciler ve proje uzmanları, doğayla barışık üretimin sürecini uzmanlardan dinlediler.
MERMER OCAĞINDAN ÇIKAN ATIKLAR BETON YAPIMINDA KULLANILIYOR
Mermer ocaklarından ve mermer fabrikalarından çıkan pasa adı verilen atıklar, geçmişte gözden çıkarılıyordu. Artık bu atıklar ekonomiye kazandırılıyor. Sayın A.Ş.’nin İscehisar’da bulunan mermer ocağından çıkan pasalar, Sayın Hazır Beton Tesislerine gelerek beton yapımında kullanılıyor. Böylece kumla yapılan betonlara oranla daha dayanıklı beton imal ediliyor. Bu da deprem riski altında yaşayan ülkemizde daha güçlü binaların yükselmesine zemin hazırlıyor.
“ÇOK GÜZEL BİLGİLER ALDIK”
Beton tesisinde hazırlanan betonlar, Sayın Prefabrik Tesisinde büyük sanayi tesisleri için hazırlanan prefabrik yapılarda kullanılıyor. Ayrıca şehirde yükselen birçok yapı için de piyasaya veriliyor. Atıkların ekonomiye kazandırılması sürecini yerinde inceleyen öğrenciler ve uzmanlar proje hakkındaki görüşlerini paylaştılar. Proje Uzmanı Osman Çağrı Kılıçoğlu, “İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konu başlığı altında iklim değişikliğini iyi uygulamalar yapan kurum, kuruluş ve işletme ziyaretlerini gerçekleştiriyoruz. Bugünde burada Sayın Tesislerine ziyarette bulunduk. Mermer atıklarının ekonomiye geri dönüşüm, ekonomiye geri kazandırılması konusunda çok güzel bilgiler aldık” dedi.
“FAYDALI BİR PROJE”
Öğrenci Yunus Emre Aktepe, “Sayın A.Ş. çok faydalı işler yapıyor. Çeşitli beton üretimi, mermer tozlarından, yeniden güçlendirilmiş mermerler. Daha önceki gezdiğimiz şehirlerde zaten bir çok güneş panelleri olsun, topraksız tarım olsun bu tarz şeyleri de görmüştük. Burada da daha farklı bir yönden çevreye daha nasıl faydalı olabiliriz onu görmüş olduk. Bence gayet faydalı bir proje” diye konuştu. Öğrenci Mustafa Erdem, mermerin en küçük parçasından, en büyük parçalarına kadar tüm parçalarının kullanıldığını doğaya minimum zarar vererek, bir geri dönüşüm üzerinden çalışmaları olduğunu gözlemledik” dedi. Öğrenci Fatih Beyazköy, “8 milyar insanın yaşadığı Dünyamız hammadde kaynaklarının tükenmesi, su kaynaklarının tükenmesi, küresel ısınmanın etkisinin çokça hissedilmesinden dolayı tehlike altında bizde burada gençler olarak bir bilinç oluşturmak insanlara bu noktada bilgi vermek, sahada izlenimlerimizle bu konuyu gündeme taşımak için, politikalar üretmek için bir yola çıktık” ifadelerine yer verdi. Öğrenciler ve uzmanlar üretim alanlarını gezdikten sonra Sayın Vakfı Sosyal Tesislerinde Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretli ürünü Afyon Sucuğu’nun tadına vardı.>>>Ferhat Yüksel