İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, 8. Yargı paketiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 17 ayrı kanunda değişikliğin yer aldığı torba yasanın, AK Parti hükümetinin alelacele görüşülerek karara bağlanmasını istemesinin, meclisi itibarsızlaştırdığını söyledi.
Milletvekili Olgun, “Kamuoyuna ‘yargı paketi’ olarak sunulan, içerisine vatandaşlarımızın ihtiyacına yönelik bir iki madde ekleyip, ‘müjde’ diye çıkarılan torba kanunları sorunları katmerlendirmekten başka işe yaramayacaktır” dedi. 8. Yargı paketinin 16 Şubat 2024 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulduğunu hatırlatan Olgun, 20 Şubat’ta komisyonda görüşülerek, komisyon üyelerine yeterince çalışma yapmasına ve ilgili kurum ve meslek mensubu kişiler veya sivil toplum kuruluşları ile görüşme imkânı tanınmadığını ifade etti.
“SİNAN ATEŞ DOSYASI GERÇEĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR”
Konuşmasında Sinan Ateş cinayetinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen yargılama safhasına geçilemediğini belirten Milletvekili Olgun, “Sinan Ateş öldürüleli bir yılı geçti, hâlâ ortada bir dava yok. Soruşturma süreci bu kadar uzun süren çok az dava vardır. Bu gecikme davaya müdahale edildiğine dair kuşkuları değil, gerçeği gözler önüne sermektedir. En son soruşturmayı yapan savcıya, iddianame yazmaması için ,”uzun süreli rapor alarak ortadan kaybol” denildiği, savcının da, çoluğunu çocuğunu düşünerek ortadan kaybolduğu, şu anda da dosyaya bakma görevi olmamasına rağmen, bir başsavcı vekilinin dosyayı elinde tuttuğu, dosyayı kapatmak için uygun zaman ve ortam kolladığı dedikoduları ayyuka çıkmıştır” diye konuştu. ‘Emeklilere müjde’ adı altında, bu torba kanununda, emeklilere verilen ikramiye tutarının yüzde 50 oranında artırıldığını ancak Adli para cezalarının yüzde 400 arttırıldığına dikkat çeken Olgun, şunları kaydetti; “Emekli yılı olarak ilan ettiğiniz 2024 yılında müjde olarak sunduğunuz rakam kabul edilebilir değildir. Milyonlarca emekliye 3000 TL bayram harçlığını reva görüp bunu ‘müjde’ olarak mı sunacağız şimdi bu teklifle. 2018’de emekli bayram ikramiyesi 1000 TL idi ve bu miktar o dönemin asgari ücretinin yüzde 62’siydi. Aradan geçen 6 yılda emekli ikramiyesini onca enflasyon ve pahalılığa rağmen sadece 1000 TL artırarak 2000 TL yaptınız ve asgari ücretin yüzde 12’sine düşürdünüz. Şimdi 2000 TL’yi yüzde 50 attırıp 3000 TL yapmakla mı övüneceksiniz? Bir de matah bir şey yapmış gibi bunu ‘Emekliler Yılı’ kapsamında ‘müjde’ olarak mı sunacaksınız? Bu teklifi hazırlayan ve destekleyenlere sormak istiyorum 3000 TL’nin alım gücünden haberdar mısınız? Emekli ikramiyesinin harçlık düzeyine düştüğünün farkında mısınız? Açıklanan 3 bin TL ikramiye tutarı; kabul edilebilir, sindirilebilir, vicdanlarda onaylanabilir bir rakam olmaktan çok uzaktır.
Elinizi vicdanınıza koyun lütfen. Emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çekilmesine yönelik çağrılarımıza tıkadığınız kulaklarınızı, kapadığınız gözlerinizi, bari bayram ikramiyesi konusunda alım gücü ve hayatın gerçeklerine açın. Bu çerçeveden baktığımızda, emekli ikramiyesinin enflasyon karşısında erimemesi ve ilk çıktığındaki değeri koruyabilmesi için en az 7000 TL olması için komisyonda verdiğimiz önerge, diğer önergelerimiz gibi reddedilmiştir. Genel kurulda ilgili maddenin gerçekçi kriterlere göre yeniden güncellenmesini, kabul edilebilir bir düzeye çıkarılmasını umuyorum.”