Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Şiddet mağduru kadınlara meşru müdafaa hakkı tanınsın”

CHP Grup Başkanvekili ve

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde, sistematik şiddete maruz kalan kadınlar için “Örselenmiş kadın sendromu” tanımının TCK’ya eklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şiddet mağduru kadınlara meşru müdafaa hakkı tanınmasını” istedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Örselenmiş Kadın Sendromu” tanımının Türk Ceza Kanunu’na eklenerek sistematik şiddete maruz kalan kadınların şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçlarla ilgili ceza almamasına ilişkin kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu.  Köksal, hazırladığı teklif ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sürekli sistematik olarak şiddete maruz kalan kadınların bu şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçlar meşru müdafaa hükmü kapsamında değerlendirilmelidir. Örselenmiş kadın sendromunda o an saldırı bitmiş bile olsa geçmişten gelen ve devam edecek olan düzenli ve sistematik bir şiddet söz konusudur. Kadının psikolojik durumunun belirlenmesi ve adli tıp raporlarıyla örselenmiş kadın sendromu tespit edilir.” Örselenmiş kadın sendromunun sürekli fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet gören kadınların psikolojik durumlarını anlatan bir kavram olduğunu kaydeden Köksal, “Mağdurlar sürekli şiddete maruz kalma hatta öldürülme ihtimali ile yaşıyor. Sürekli olarak sistematik şiddete maruz kalan kadınların bu şiddete karşı kendilerini savunmak için işlemiş oldukları suçlar hakkında Türk Ceza Kanununda meşru müdafaanın geniş yorumlanması gerekir. Kanun teklifimiz, Türk Ceza Kanununa örselenmiş kadın sendromu tanımını 6.maddeye ekleyerek ve bu sendromu yaşadığı tespit edilerek kadınların maruz kaldıkları şiddet karşısında işlemiş oldukları suçların TCK’nın 25. Maddesi olan Meşru Müdafaa ve Zorunluluk Hali kapsamında değerlendirilmesini, şiddet altındayken suç unsuru teşkil eden savunma için ceza almamalarını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.>>>Gazete3

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.