Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sistematik çözümler istiyoruz”

Değerlendirmelerde bulunan Afyonkarahisar Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, “Muhasebe meslek mensupları olarak 2024 yılında yaşadıkları ekonomik ve mesleki zorluklardan ders çıkararak 2025 yılına daha sistematik çözümlerle girmek istemekteyiz” dedi.

Değerlendirmelerde bulunan Afyonkarahisar Mali

Afyonkarahisar Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, 2024 yılını değerlendirdi. Başkan Sayar, “2024 Yılı muhasebe meslek mensuplarımız için ekonomik ve mesleki anlamla çok yönlü zorlularla dolu bir yıl olmuştur. Şöyle ki; Enflasyon muhasebesi: Türkiye’de yüksek Enflasyonun enflasyon etkisiyle enflasyon muhasebesi; 2022 yılında tekrar gündeme taşınmış ve 2023 ve 2024 yıllarında uygulanmaya başlanmıştır. Bu alanda net ve uygulamaya yönelik mevzuat değişikliği meslek mensuplarını karmaşık durumlarla karşı karşıya bırakmıştır. Bu yıllarda enflasyon düzeltmesiyle   ilgili yapılan düzenlemelerin tam tersi düzenlemeler yapılması ve eskinin yine şirketlerce yapılmasına yönelik değişiklikler meslek mensuplarınca hem moral bozukluğu hem de kafa karışıklığı yaratmıştır. Mevzuat değişikliklerinin takibi: Hızla değişen mevzuat, meslektaşlarımız için büyük bir stres kaynağı oldu. Vergi oranları özel düzenlemeler ve tebliğlerin sıkça güncellenmesi, özellikle küçük ve büyüklükteki muhasebe ofislerimizi zorladı. Hatalı bir işlemin ciddi yaptırımlara yol açma ihtimali, mesleki riskleri arttırdı. Beyannameler ve Artan Yükler: 2024 yılında muhasebe meslek mensuplarımız Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Muhtasar Beyanname ve Prim Hizmet Beyannamesi, Damga Vergisi Beyannamesi Geçici Vergi Beyannamesi, E- Defter ve E-Beyanname yükümlülükleri vb. beyanları yetiştirmekle uğraşmışlardır” dedi.

“ANGARYALAR VE ZAMAN BASKISI”

“2024 yılında yaşanan bazı güçlükleri şöyle sıralarsak, Gelir İdaresi tarafından talep edilen beyanname sayısın da ve detaylarında çarpıcı bir artış yaşandı” diyen Başkan Sayar, “Her yeni düzenleme form, meslek mensuplarımızın iş yükünü katlayarak artırmıştır. Beyannamelerde veri miktarı artmıştır. Özellikle elektronik beyannamelerde format ve içerik değişiklikleri muhasebe mensuplarını zorlamıştır. E- beyanname sistemlerinde yaşanan kesintiler hatalar beyan sürülerini riske atmıştır. Beyan surelerini dar olması ve mükelleflerin son gün talepleri, meslekten mensuplarında ciddi bir stres yaratmıştır. Angaryalar ve Zaman Baskısı: 2024 yılında işlerin dijitalleşmesi ile birlikte teorik olarak angaryalar azalmalıydı; ancak bu durum pratikte bu şekilde olmamıştır. Meslek mensuplarımız elektronik uygulamalarda sürekli güncellenen sistemlere uyum sağlama çabalarıyla zaman kaybetmişlerdir. Çoğu meslek mensuplarımız gece gündüz çalışmak zorunda bırakılmıştır. Fiyat Rekabeti ve Ücret Yetersizliği: Sektördeki yoğun fiyat rekabeti, muhasebe hizmetlerin değerinin düşmesine yol açmış ve çoğu meslek mensuplarımız yaptıkları yoğun çalışmaların karşılığını maddi olarak almamaktan şikayet etmişlerdir. Artan maliyetlere rağmen ücretlerini arttıramayan meslektaşlarımız bu durumdan olumsuz etkilenmiştir” ifadelerini kullandı.

“2025 VE SONRASINDA AİT YIL BEKLENTİLERİMİZ”

Başkan Sayar, “2025 ve Sonrasında Ait Yıl Beklentilerimiz: Muhasebe meslek mensupları olarak 2024 yılında yaşadıkları ekonomik ve mesleki zorluklardan ders çıkararak 2025 yılına daha sistematik çözümlerle girmek istemekteyiz. Enflasyon muhasebesi gibi karmaşık alanlarda daha net ve uygulanabilir mevzuat düzenlemeleri, bu yılın en önemli beklentilerimizden biridir. Beyannameler ve yeni dijital uygulamalar konusundaki teknik sorunların azaltılması da öncelikli beklentilerimizden biridir. Beyanname süreçlerinin basitleştirilmesi e-beyan sistemlerinde kesintisiz hizmet sunulması ve dijital uygulamalara uyum sağlanması için meslek mensuplarına yönelik eğitim desteklerin artırılması önem arz etmektedir. 2025 yılında meslek mensupları, ekonomik koşullara uyum sağlamak adına büro masraflarını düşürecek teşvikler, personel maliyetlerini hafifletecek, SSK destekleri ve elektronik dönüşüme yönelik hibeler talep etmekteyiz. Başlıklar halinde sıralarsak 2025 yılında beklentilerimizden dijital dönüşümünü hızlandırılması, hazır beyan sisteme geçilmesi, eğitim ve sertifikasyon” dedi. >>Kadir KAPTAL 

 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.