Seçimlerin sonuçlarını Gazete3.com’a değerlendiren SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Sonuçlar tüm partilere mesaj niteliğinde. Toplumun kodlarını iyi bilen ve reflekslerini iyi tanıyan partilere teveccüh olduğunu görüyoruz” dedi.
SODİMER Başkanı Sosyolog Prof. Dr. Levent Eraslan, 2023 seçimlerini Gazete3.com’a değerlendirdi. Gazeteci Kadir Kaplan’ın sorularını yanıtlayan Eraslan, Cumhur İttifakı’nın başarısını ve 2. turun kilit noktalarını anlattı. Eraslan, “Öncelikle siyaset sosyolojisi der ki; toplumsal kodların çözümlenmesi ve insanlara verilen güven politikada kalıcılığı sağlıyor. Sonuçlar tüm partilere mesaj niteliğinde. Toplumun kodlarını iyi bilen ve reflekslerini iyi tanıyan partilere teveccüh olduğunu görüyoruz. Bu seçimin en önemli kavramı güven, deprem bölgesindeki oy oranlarından da bunu görebiliriz ancak birinci turda bitmemesi de iktidar partisine bir mesaj” dedi.
“DEPREM BÖLGESİNDEKİ SEÇİMİN
SONUCUNU GÜVEN KAVRAMI BELİRLEDİ”
Deprem bölgesindeki seçimin sonucunu güven kavramının belirlediğine dikkat çeken Eraslan, “Seçim sonrası yapılan yorumlara baktığımızda bidon kafalı, göbeğini kaşıyan adamın deprem bölgesindekilere “iyi olmuş” dediğini görüyoruz ve üzülüyoruz. Bu mesajları yazanların ülkeyi ne kadar tanımadığını da bu ortaya koyuyor. Türk insanı ferasetlidir. Gereken mesajları verir. Siyasilerin de bu mesajları ele alması lazım. Ayrıca biz 35 bin kişilik bir gençlik araştırması yapmıştık SODİMER olarak. Herkes gençlerin farklı davranacağını düşünürken onlar kendi dünyalarında anlamlandırdıkları partilere oy verdiler. Burada dip dalga milliyetçilik de son günlerde konuşuluyor Sinan Oğan üzerinden. Ben buna katılmıyorum. Her partide milliyetçi bir oy vardı. Bunun toplamı üzerinden dip dalga milliyetçilik oluştu demek de çok bilimsel değil. İkinci tur için moral üstünlüğünün Cumhur İttifakı’nda olduğu açık. Millet ittifakının çoklu ve karmaşık ilişkiler bütünü, ortaya proje değil hamaset koyması, propaganda dilini yanlış kurgulamaları da kaybetmelerine neden oldu. Bu işin siyasal iletişimi de çok önemli. Cumhur ittifakında sayın cumhurbaşkanı üzerinden yapılan bir iletişim söz konusuyken, diğer tarafta belediye başkanlarından irili ufaklı parti başkanlarına kadar çok karmaşık bir iletişimin olduğunu gördük. Sosyal medyanın gürültü çıkarttığı kadar sahada karşılığının olmadığını gördük. Bu seçimler bir siyasal tsunami getirecektir. Bu tanımı ilk kullananlardan birisiyim. Özellikle 15 gün sonra daha da kendisini gösterecek bu tsunami. Muhalefet partilerinde homurdanmalar olacak. Aday listelerini hazırlarken tabanı dikkate almayan siyasi liderlerin bu süreçte çok uğraşacaklarını söyleyebiliriz.
“SİYASETÇİLERİN SOSYOLOJİYİ VE
GENÇLERİN DİLİNİ İYİ OKUMASI LAZIM”
Günümüzde hiç kimsenin bir siyasi partinin bir işaretiyle bir noktaya oy vermediğini kaydeden Eraslan, “Artık yıl 2023. Hiç kimse bir siyasi partinin bir işaretiyle bir noktaya oy vermiyor. Konsolidasyon dediğimiz birlikte hareketlilik çok mümkün değil. İnsanlar sosyal medya, dijital hayat, televizyon ve medyayla etkileşim halinde. O yüzden bir robot gibi işaret edilen noktaya oy vermiyor. Bölgede huzur ve güvenin insanların rahatlıkla kendilerini ifade ediyor olmalarının da bunda çok etkisi var. Ben 90’lı yıllarda orada öğretmendim. O süreçleri iyi bilirim. Aynı şey Sinan Oğan için de geçerlidir. Yüzde 5 oyun tamamını bir yere kanalize ederim demek doğru değil. Siyasetçilerin sosyolojiyi ve gençlerin dilini iyi okuması lazım.
Ben cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 seçimlerinin hayırlı olmasını, kazananın Türkiye Cumhuriyeti olmasını diliyorum” dedi.>>>Gazete3