Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Su sorunu yaşamamak için tedbir almalıyız”

Afyonkarahisar Belediyesi iklimsel olarak

Afyonkarahisar Belediyesi iklimsel olarak kurak bir kış dönemin yaşandığına dikkat çekerek, bundan dolayı içme sularının daha tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu. Başkan Zeybek, “Gelecekte su sorunu yaşamamak için tedbiri bugünden almalıyız” dedi.

Meteorolojik verilere göre ülkemiz ve ilimiz genelinde son yılların en kurak kış mevsimi yaşanmıştır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık Meteorolojik Kuraklık Haritasına göre ilimiz olağanüstü kurak iller arasında yer almaktadır. Kuraklık nedeniyle şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayan muhtelif noktalardaki sondaj kuyularının suyu azalmış ve barajında su seviyesi kritik düzeydedir. Abonelerimizin su sıkıntısı yaşamaması için belediyemizce gerekli önlemlerin alınmasının yanında vatandaşlarımızın da bizlere destek olarak, suyu gereksiz yere harcamadan, tasarruflu kullanması gerekmektedir. Barajlarımızın doluluk oranı düşük olmasına rağmen barajdaki mevcut suyu kullanma süresini daha uzun zaman dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde olduğu unutulmamalıdır.

SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü yetkilileri, tasarruflu su kullanmanın püf noktalarını da şöyle sıraladı: “Evdeki arızalı ve boşa akan musluklar tamir edilirse yılda 18 ton su, 4 kişilik bir ailede tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan yılda 48 ton su, duş süresi 1 dakika azaltılarak yılda kişi başına 16 ton su, bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün. Ayrıca bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Her seferinde tam dolu çalıştırılan çamaşır makinesinden yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir. Balkon ve merdivenleri yıkarken hortumla değil de kova kullanılarak yapılan temizlikte yılda 16 ton su tasarrufu sağlanabilir. 4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton suyu boşa harcanmış olur. İhtiyaca göre su bırakan kademeli sifonlar tercih edilmelidir. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak basıncı artıran yeni sistemler kullanılmalıdır. Tüm bunları yaparak yılda 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde. Hem su tasarrufu sağlayın hem de su faturanız azalsın.

“22 MART DÜNYA SU GÜNÜ FARKINDALIĞA VESİLE OLSUN”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise yaptığı açıklamada, suyun bilinçli kullanılması ve tasarruf yapılması konusunda çağrıda bulundu. Başkan Zeybek; “Tüm vatandaşlarımıza bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Kaynakların etkin ve verimli kullanılması için vatandaşlarımızın da tasarruf konusunda gayret ve özen göstermesi son derece önemli. Gelecekte su sorunu yaşamamak için tedbiri bugünden almalıyız. Su kaynaklarımızı korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın en iyi yolu suyu bilinçli kullanmaktan geçmektedir. Vatandaşlarımızdan suyu özenle ve bilinçli kullanmalarını, israftan kaçınmalarını rica ediyoruz. Belediye olarak su tasarrufuyla ilgili mücadelemizi de kararlılıkla sürdüreceğiz. Su geleceğimizdir, onun elimizden akıp gitmesine izin vermemeliyiz. Bu vesile ile 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyor, farkındalığa vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.>>Yurdanur Mergen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.