Gün FM’e konuk olan AFSÜ İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrin Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Apaydın, “Tiroid metabolizma hızını, enerji tüketimini ve birçok vücut fonksiyonunu kontrol eder. Hayati bir hormondur” dedi.
“Guatr, tıp dilinde tiroid bezinin aşırı büyümesi veya aşırı aktif hale gelmesi durumunu ifade eden bir terimdir” diyen Apaydın, “Tiroid ise, boynumuzun ön bölgesinde yer alan kelebek motifine benzetilen kabaca iki lob sağ-sol ve ortasında iki bölümü birleştiren istmus adı verilen bir yapının olduğu tiroid hormunu salgılayan bir bezdir ve vücudun metabolizmasını düzenlemekle görevlidir. Metabolizma hızını, enerji tüketimini ve birçok vücut fonksiyonunu kontrol eder. Hayati bir hormondur. Tamamen yokluğu ile bağdaşmamaktadır” diye konuştu.
“HASHİMATO ÜLKEMİZDE SIK GÖRÜLÜYOR”
Tiroid hastalıklarının tiroid bezinin işlevinin bozulduğu durumları ifade ettiğini söyleyen Apaydın, “Hipotiroidizm (Az çalışan tiroid) ve hipertiroidizm (Aşırı çalışan tiroid) en yaygın olanlardır. Az çalışan tiroid hastalığının en sık nedeni tiroidin kronik iltihabı olarak tanımlayabileceğimiz Hashimato hastalığıdır. Kendisi Japon bir bilim adamıdır ve ilk olarak kendisi bu hastalığı tanımladığı için adını vermiştir. Ülkemizde oldukça sık görülmektedir. Belirtiler tiroid hastalığının türüne bağlı olarak değişebilir. Hipotiroidizmde yorgunluk, kilo artışı ve soğuğa aşırı duyarlılık adı verilen normal sıcaklıkta bile aşırı üşüme görülebilirken, hipertiroidizimde hızlı kapl atışı, kilo kaybı, sıcağa tahammülün azalması ve sinirlilik olabilir. Ayrıca tiroid bezi içerisinde yer alan ve nodül olarak isimlendirilen yer kaplayıcı küçük lezyonların iyi huylu veya kötü huylu tümörleri de tiroid bezi hastalıkları arasında sayılmaktadır” ifadelerine yer verdi.>>>Gazete3