Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üniversite-sanayi iş birliği çok önemli”

Gün FM ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) işbirliğinde süren Kampüs programına AKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Makine Mühendisliği Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Yalçın konuk oldu.

Gün FM ve Afyon

Yalçın konuşmasının başlangıcında Enstitünün ve lisansüstü eğitimin tanıtılması için yapılan programa teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Yalçın, AKÜ’nün 1992 yılında kurulduğu günden bu yana lisansüstü eğitiminde başladığını ve bugün 24 Anabilim dalında Yüksek Lisans ve Doktora Öğretimi verdiğini ifade etti. Yalçın bu bağlamda, şehrimize AKÜ’nün kurulmasında öncülük eden kurucu rektör Prof. Dr. Şahabettin Yiğitbaşı rahmetle anarak tüm görev yapan Rektörlere ve yöneticilere, idari personele ve öğretim elemanlarına teşekkür etti.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİN AMAÇLARI NELERDİR?

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın lisansüstü eğitimin amaçlarını sıralayarak, “Araştırıp geliştirme zihniyetini ve kültürünü her alanda yaygınlaştırma, lisans eğitiminden sonra kendi disiplininde daha planlı ve detaylı bilimsel araştırma yapmak, daha nitelikli ve güncel araştırmalar  yaparak  bilginin elde edilmesi ve denenmesi, şehrin, bölgenin ve ülkemizin gelişimine yönelik lisansüstü  tezler yaptırmak, üniversite sanayi işbirliğine yapılacak tezler ile köprü olmak, üniversite öğretim kadrolarını yetiştirmek, Fen ve mühendislik alanda dünyadaki gelişimleri takip ederek lisansüstü tezler ile bilgiyi transfer etmek” diye değerlendirmede bulundu.

“YÖNETİM GEREKLİ DESTEĞİ VERİYOR”

Yalçın, AKÜ’nün hem akademik kadrosunun hem laboratuarlarının hem de tecrübesinin yeterli olduğunu ve AKÜ yönetimin ve birim yöneticilerin gerekli desteği verdiğini ifade etti. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Makine Mühendisliği, İnşaat, Elektrik&Elektronik, Maden, Jeoloji, Otomotiv, Biyomedikal, Gıda, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi, Harita Mühendisliği Anabilimdallarında yüksek lisans ve doktora eğitiminin bulunduğunu söyleyen Yalçın, “Matematik, Fizik, Kimya, Moleküler biyoloji ve genetik alanlanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi bulunmaktadır. Ayrıca, İstatistik, Mekatronik, İş güvenliği (tezsiz), İnternet ve bilişim teknolojileri yönetimi (uzaktan tezli), Kimya mühendisliği, Bilgisayar gibi Anabilimdallarında yüksek lisans programları bulunmaktadır. Anabilim dallarımızın akademik ve laboratuar alt yapısı uluslararası çapta araştırma yapabilecek niteliğe sahiptir ve Anabilim dallarımızda yapılan lisansüstü tezlerde şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin gelişimine yönelik olması konusunda öncüllenmiştir” dedi.

“2500’E YAKIN LİSANSÜSTÜ TEZ YAPILDI”

Prof. Dr. Bekir Yalçın, özellikle şehrimizde fen ve mühendislik alanında yapılacak Üniversite sanayi işbirliği ile lisansüstü tezlerle daha faydalı ve katma değerli bilgilerin üretilebileceğini ve test edilebileceğini, bunun da şehrimizin endüstriyel gelişiminde önemli rol oynayacağını ve şehrimizin bu işbirliğine sahip çıkması gerektiğini önemle vurguladı. Ayrıca, bugüne kadar 2500’e yakın lisansüstü tezin Enstitüde gerçekleştirildiğini ve halen devam eden yaklaşık bin lisansüstü öğrencinin eğitime devam ettiğini bildirdi.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın kimya, makine ve elektrik-elektronik mühendisliği Anabilimdallarında yapılan ortaklaşa tez ile mermer sektöründe uygulanan kompozit ünitesine kimyasalı sergen seren robotik kol geliştirilebileceğini söyleyerek, Bir başka örnek olarak da makine mühendisliği Anabilim dalı ile diş hekimliği ortaklığında yapılan bir doktora tezinde daha yenilikçi bir implant materyalinin tasarlanıp üretilebileceği ve test edilebileceğini ifade etti. Yalçın, Enstitü aracılığı ile yapılan lisansüstü tezlerin işlemlerinde denetimsel mekanizma bulunduğunu ve bu mekanizmada idari personelin de ciddi emekleri olduğunu söyleyerek idari personele bu özverili çalışmalarından dolayı da teşekkür etti.

“ECDADIMIZ BİLİME CİDDİ KATKILARDA BULUNMUŞTUR”

Prof. Dr. Bekir Yalçın, fen ve mühendislik lisans mezunlarına; ecdadımızın 10-15’nci yüzyıllarında bilime ciddi katkıda bulunduğunu ve bu sayede milletimizin altın çağını yaşadığını, şimdi ise ülkemizde savunma ve havacılık, otomotiv sanayileri başta olmak üzere diğer sektörlerde de aşama kaydedildiğini ve bugün ülkemizin dünden daha fazla araştırma ve uygulama yapacak nitelikli insan gücüne ihtiyacı olduğunu, muhakkak lisansüstü eğitime dahil olmalarını tavsiye etti. Bununla birlikte, Afyonkarahisar sanayicisine de, sürdürülebilir gelişimleri için Enstitü bünyesinde yapılan lisansüstü bilimsel çalışmalara ve üniversite-sanayi işbirliğine her yönüyle destek olmalarını tavsiye etti. Herhangi bir endüstriyel sorunun çözümüne veya gelişim kaydedilecek alanda bilimsel araştırma yapılacak ise, başta üniversite ve Fen Bilimleri Enstitüsü’ne muhakkak başvurmaları tavsiyelerinde bulundu. >>>Ahmet ÇETİNKAYA 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.