Testosteron halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen hormondur. Bunun düzeyinin düşmesiyle beraber cinsel istekte azalma, uyku sorunları, kemik ve kas kitlesinde azalma görülür. Yaşlanan erkekte zamanla testosteron değerleri azalır. Birçok araştırmacı tarafından ‘Andropoz’ olarak tanımlanmış olmakla birlikte, günümüzde tam olarak böyle olmadığı anlaşılmıştır. Bu tablo testosteron değerlerinin düşmesi sonucu ortaya çıkan duygusal ve fiziksel değişiklikler ile karakterizedir. Yapılan bir çalışmada yetmişli yaşlardan sonra testosteron değerinin %35 oranında düştüğü görülmüştür.
Testosteron düzeylerinin düşmeye başlaması ile birlikte bel çevresinin yağlanması, kilo alma, kas ve kemik kütlesinin azalması görülür. Bu durumda metabolik sendroma yol açarak daha bir çok sağlık sorununa neden olabilir.
Özellikle 50 yaş üzeri cinsel fonksiyon bozukluğu ile başvuran hastalarda bu hormon değerlendirilmesi yapılmalıdır. Çoğu hastada sadece bunun tedavi edilmesi ile bu durum çözülebilir. Bunun yanında da yukarıda bahsettiğimiz uyku sorunları, sinirlilik, metabolik sendrom gibi durumların da önüne geçilmiş olur .
HASTALARDA HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?
- Aktivitede azalma
- Esneklikte azalma
- 1 km’den fazla yürüyememe
- Ateş basması
- Düşük ruh hali
- Motivasyon düşüklüğü
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
- Azalmış Cinsel İstek
- Sertleşme sorunu
- Kas zayıflığı
- Saç ve kıl dökülmesi
NASIL TANI KONULUR?
Hastaların şikayetleri ve laboratuar çalışmalarının sonucu olarak tanı konulur. Sabah aç karnına saat 8:00 ile saat 10:00 arasında alınacak testosteron değeri ile tanı konulabilir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tanı konulduktan sonra tedavinin temel yaklaşımı hormonun yerine konulması tedavisidir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?
1 . Ağızdan alınan hap
- Cilt üzerine sürülen jel veya yapıştırılan flaster
- Kas içine enjekte edilen iğne
Bu tedavilerden en uygun olanı hekim tarafından tespit edilerek size uygulanabilir.
KİMLER KULLANAMAZ?
Bir ilacı kimlerin kullanabileceği kadar kimlerinde kullanamayacağı çok önemlidir. Aşağıdaki hasta grubu testosteron yerine koyma tedavisi kullanamaz:
- Prostat kanseri olan
- Erkekte meme kanseri olan
- Çocuk sahibi olmayı planlayanlar
- Kontrosüz konjestif kalp yetmezliği olanlar
- Kan değerlerinde HCT 49 üzerinde olanlar
Özellikle genç erkeklerde spor salonlarında kas kütlesini daha kolay arttırmak için bu ilaçlara başvuran kişiler var. Bu ilaçların gerek yokken bu şekilde kullanılması belli süre sonra sperm değerlerini olumsuz etkileyerek kısırlığa yol açabilir. Bu şekilde kullanım önerilmemektedir .
Görüldüğü gibi yaşla beraber testosteron değerlerinin düşmesi sonucu bir çok belirti ve rahatsızlık görülebilmektedir. Uygun hastalarda bu hormonun yerine konulması hem sertleşme bozukluğunun önüne geçmede hem de uykusuzluk, sinirlilik hali, metabolik sendrom gibi durumların da tedavisinde önemli olacaktır.
Bu ve benzeri bir çok konu için Sezgin Okçelik Üroloji Youtube kanalını takip edebilirsiniz.
Sağlıcakla Kalın