Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni bir salgın kapıda mı?

  Özel Fuar Hastanesi

 

Özel Fuar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Bakteriyoloji Uzmanı Dr. Ali Rıza Bahadır, kamuoyunu uyararak önemli açıklamalarda bulunrak, “Dünya genelinde dikkat çeken bir hastalık olan Maymun Çiçeği, zoonotik yani hayvanlardan insanlara geçen viral bir enfeksiyondur. Enfekte olan hastalardan da bulaşır” ifadelerine yer verdi.

 

Bahadır, “Bu hastalık, genellikle ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme (lenfadenopati), kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın en belirgin özelliklerinden biri ise ciltte meydana gelen döküntülerdir. Bu döküntüler, genellikle yüz, el, ayak ve ağız bölgelerinde ortaya çıkar ve zamanla içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür. Belirtiler, 2 ila 4 hafta süresince devam eder ve ardından hastalık kendiliğinden geçer.  Maymun çiçeği, öpüşme, temas, cilt teması ve damlacık yolu ile yayılabilen bir hastalıktır. Ayrıca, virüslü bir kişinin temas ettiği giysiler, çarşaflar, havlular gibi eşyalarla da bulaşabilir. Bunun yanında, hastalıklı hayvanların etinin tüketilmesi de virüsün bulaşma yolları arasında yer almaktadır. Şu anda Türkiye’de kesin teşhisi konulmuş bir vaka olmamakla birlikte, Uzm. Dr. Bahadır çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor” dedi.

 

HASTALIĞA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER  

Hastalığa karşı alınacak önlemleri sırayan Bahadır, “Çiçek hastalığı için geliştirilen aşılar, maymun çiçeği hastalığına karşı koruyucu olabilir.  Virüsü taşıyan kişilerden kaçınmak hastalığın yayılmasını engelleyebilir.  Fiziksel temas yoluyla bulaşma riskini azaltın.  Şüpheli bir temas durumunda ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın; dezenfektanlarla temizleyin. Hastalıklı hayvanlarla temas etmekten kaçının.  Henüz maymun çiçeği hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşme görülmektedir. Döküntüler kuruyup düştüğünde ise hastalık sona erer. Ölümcül olmasa da, bu hastalığa karşı alınacak önlemler hayati önem taşımaktadır.  Unutmayın, kişisel tedbirler ve toplumsal farkındalıkla hastalığın yayılmasını engellemek elimizde!” diye konuştu.>>> Haber Merkezi

 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.