Afyonkarahisar’ın vizyon projelerinden biri olan ve 2011 yılında temeli atılan yeni müze kompleksinde sona gelindi.
Afyonkarahisar’da son yıllarda yapılan yatırımlarla bitirilen ve açılışının bu ay içinde yapılması beklenen yeni müzenin son durumunu İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır anlattı.Tanır, “İçinde bulunmuş olduğumuz müze 25 bin metrekare kapalı alanı ile 55 bin metrekarelik bir yerleşke ile gerçekten bölgesinde en büyük müzelerden birisi oldu. En büyük bir müze olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin de sayılı müzelerinden biri haline geldi” dedi.
“ESERLERİMİZ BÜYÜK ORANDA TEŞHİR ALANLARINA YERLEŞTİRİLDİ”
Tanır, “Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı’nın himayelerinde çalışmalarımızı yürüttük. Tabi teknik ekiplerimiz bir taraftan çalışıyor. Biz binayı tamamladık. Bir ay gibi bir süre oldu biteli. Ancak taşıma uzun bir süreci içeriyor. Çünkü eserlerin itina ile taşınması gerekiyordu. 3 aşamalı bir taşıma oluyor. Hem biri dışardaki bahçedeki teşir alanları, diğeri depodaki eserlerin yerleştirilmesi bir diğeri de teşir edilecek iç kısımdaki teşir alanlara eserlerin yerleştirilmesi şeklinde yapılıyor. Bakanlığımızdan çok sayıda uzman var burada. Hem uygulama bölümünden hem restorasyon bölümünden uzmanlarımız var. Bakanlığımızın birebir süreci takip eden ekipleri var. Şunu söyleyebilirim eserlerimiz büyük oranda teşhir alanlarına yerleştirildi ve açılışa hazır hale geldi. Son rötuşları arkadaşlarımız yapıyorlar. Hummalı bir çalışma yürütülüyor. Sayın Bakanımızın önümüzdeki günlerde gelmesiyle buranın açılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİRLERİN SİMGESİ MÜZELERDİR”
Müzenin çok güzel bir yapı olduğunu ve çok beğenileceğini umduğunu dile getiren Tanır, emeği geçenlerede de teşekkür etti. Tanır, “Ben iddialı olarak söylüyorum. Açıldığı zaman gerçekten ‘Harika bir eser ortaya çıkmış’ denileceğini, gelen ziyaretçilerden bunu duyacağımızı ümit ediyorum, bekliyorum. Hakikaten şehirlerin simgesi müzelerdir. Bu simgelerden biri olarak Afyon Arkeoloji Müzesi’ni bu şehre önemli bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Sadece arkeolojik eserleri değil, hem etnografik eserleri hem de canlandırmaları görme şansımız olacak. Turizm adına da ilimize gelen insanların bir ürün olarak pazarlayabileceği bir mekân olarak hizmet edecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
KYBELE HEYKELİ DE YERİNİ ALDI
Müzede çok geniş bir tarihi aralığın olduğunu belirten Tanır, Kybele Heykeli’nin de tarih severlerin beğenisine sunulacağını söyledi. Tanır,“Ziyaretçiler Roma döneminden, Selçuklusundan, Osmanlısı’ndanTürkiye Cumhuriyeti’ne kadar olan dönemi görebilecekler. Kybele heykeline de özel bir bölüm yapıldı orada göz kamaştıran bir şekilde duruyor. Sürpriz eserlerimiz de olacak” dedi.>>>Yurdanur Mergen ÖZEL