Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Pınar, zatüre hakkında önemli bilgiler aktardı.
Dr. Pınar: “Zatürre akciğer dokusunun iltihabıdır. Bakteri, virüs, mantar gibi mikrobik etkenlerle meydana gelir. Ölüm oranı yüksek olabilen ciddi bir hastalıktır. Çocuklar, yaşlılar, ek hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi bozuk olan veya bağışıklığı bozan ilaç kullananlar pnömoniye yakalanmak açısından risk altındadır. Bazı zatürre türleri hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşır. Fakat genellikle kişinin ağız-boğaz florasında bulunan ve normalde hastalık yapmayan mikropların, bağışıklık sistemi bozulunca akciğerlere ulaşıp hastalık yapmasıyla meydana gelir. Grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları da zatürreye zemin hazırlayabilir. Grip etkeni olan İnfluenza virüsünün kendisi zatürre yapabildiği gibi bazı bakteriyel zatürrelere de neden olabilir” ifadelerine yer verdi.
PINAR: BAZI ZATÜRRE TÜRLERİ DAHA SİNSİ BELİRTİLERLE BAŞLAYABİLİR
Pınar, “Zatürre genellikle aniden yükselen ateş, öksürük, üşüme-titreme gibi belirtilerle başlar. Bazı zatürre türleri daha sinsi belirtilerle başlar. Sarı–yeşil veya pas rengi balgam, halsizlik, yan ağrısı, nefes darlığı,kas-eklem ağrıları, bazen bulantı-kusma, bilinç değişiklikleri gibi belirtiler verir. Daha ağır vakalarda solunum yetmezliği, morarma, tansiyon düşüklüğü, dolaşım bozukluğu olabilir. Tanısı, şüpheli belirtileri olan hastalarda muayene, akciğer filmi veya tomografisi ile konur. Gerektiğinde kan tahlilleri ve balgamın mikroskobik incelemesi yapılır. Zatürredetedavi hastalığın teşhisi konulunca hemen başlanmalıdır. Tedavide istirahat, uygun antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, sıvı ve destekleyici tedaviler verilir. Hafif vakalar ayaktan tedavi edilir. Daha ciddi vakalar hastanede yatırılarak, ağır vakalar yoğun bakım ünitesinde tedavi edilir. Tedavi süresi zatürrenin tipine ve ağırlık derecesine göre ateş düştükten sonra 5-7 gün sonrasına kadar, bazen 21 gün sonrasına kadar devam eder. Zatürreden korunmak önemlidir. Yaşam alışkanlıkları, dengeli beslenme, hijyen kuralları, gripten korunma önemlidir. Risk grubundaki kişilere grip ve zatürre aşıları yapılır. Grip aşıları risk gruplarına her sene sonbahar başlangıcında yapılır. Pömokok aşıları da kronik hastalıkları (akciğer, böbrek, kalp-damar, şeker hastalığı, bazı kan hastalıkları) olanlara, dalak hastalığı veya ameliyatı olanlara, bağışıklığı bozan ilaç kullananlara ve hastalığı olanlara bir kez yapılır, beş yıl sonra bir kez daha tekrarlanabilir” dedi