Gazeteci İsmail Akar, “Gastronomi Festivali 27-28-29 Eylül’de yapılacak. Afyonkarahisarda yaklaşık 7 yıl önce yapılmıştı. 6.ncı Gastronomi festivali olacak. UNESCO tarafından Türkiye’de Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar gastronomi kentleri ilan edilmişti. UNESCO demişken çok önemli bir kuruluş. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu” dedi. Gazeteci Polat Yılmaz, Gastronomi Festivali konusunda, “Afyon’un Türkiye’de yol üstü olması ve başka nedenlerden dolayı mutfağının çok iyi olduğunu biz belki bilmiyorduk. Ama gelip geçenler biliyordu. O günkü şartlarda belki adı gastronomi olarak konulmamıştı. Ama gelenler biliyordu ve bunuda Afyon’a sunan bazı belli başlı markalar vardı. köklü firmalar vardı. ve en sonunda bu Afyon’un lezzetlerinin işte coğrafi tescil almış ürünlerle birlikte Uluslararası alana taşınması gündeme geldi ve o günkü yöneticiler bunu başardılar. Hakikaten bu ünvanı almak Dünyada da zaten çok az bir ilde var. ve Afyon’a bu ünvanı kazandırdılar. Bundan sonrası yapılması gerekenler içinin giderek daha fazla doldurulması daha fazla sadece bir festivalle kalmayıp daha başka etkinliklerinde bu festivale eklenmesi gerekiyor” dedi.
“ŞEHRİMİZİ TANITIM AÇISINDAN ÖNEMLİ DEĞERE SAHİPTİR”
Programa telefonla bağlanan Kent Konseyi Başkanı Ahmet Akkent, “Öncelikle 6.ncısı düzenlenecek olan Gastronomi festivalimizi yapıcağız. Dünyada Gastronomi şehri olarak 50 şehir bunun yanında da Türkiye’de de 3 şehir var. bunlardan biriside Afyonkarahisar tarihten gelen günümüzde geliştirilen çok güzel damaklara ferahlık veren tat veren güzel lezzetlerimiz var. bu lezzetleri bu festival süresince panellerle süsleyeceğiz. Biliyorsunuz daha önce festivaller yapıldı. Afyon’da öncelikle bugünlere gelmesine vesile olan Mustafa Tutulmaz Valimize sonraki dönem Valilerimize belediye başkanlarımıza tüm çalışma arkadaşlarımıza Gastronomi birimimize teşekkür ediyorum. Afyon Uzun Çarşı’da 6 tane lokum firmasının katkılarıyla Guinness’i davet ettik. Cumhuriyetin 101’inci yılı sebebiyle de 101 metrelik bir lokum sarımı yapıcağız ve bunun rekor denemesiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na dahil ettirir diye düşünüyoruz. Bu yıl ki Guinness ile ilgili çalışmamız lokum olarak lokum tarımı olarak yapalım dedik. Şehrimizi tanıtım açısından önemli değere sahiptir” dedi.
DÜNYADA SAYILI ŞEHİR ARASINDA AFYON YER ALDI
Programa telefonla bağlanan bir diğer isim ise Afyonkarahisar eski Valisi Mustafa Tutulmaz oldu. Tutulmaz, “Gastronomi yeme içme turizmin çoğu yönüyle ikinci tercih sebebidir. Afyonkarahisar’ında tarihten gelen bir yönüyle gastronomide önemli bir yer edinebileceği izlenimi bende oluştu. İlimize kazandırmamız gerektiğini düşündüm. Liderlik yapmak belki bize düştü ama burada sivil toplum kuruluşlarının belediyemizin diğer kamu kurum ve kuruluşlarının üniversitenin özelliklede üniversitenin turizmle ilgili fakültesi bu konuda çok etkin kalkınma ajansımızda bu konuda çok verimli bir çalışma yaptı. Hep beraber Afyon’a marka değer yaratacak bir gastronomi ünvanımızı şu anda Dünyada sayılı şehir arasında Afyon yer aldı” diye konuştu.
“AFYONKARAHİSAR İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR VİZYON PROJEYDİ”
Gazeteci Hakan Dilek, Dünya Motokros Şampiyonası ve Motofest ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, “Afyonkarahisar için çok büyük bir vizyon bir projeydi. Burhanettin Bey’in eseri ve bununla beraber bir önceki Valim Gökmen Çiçek’inde çok büyük bir iradesiyle yapıldı. Tabi ben eleştirmek gerekirse de yani bir kişiyi 5 gün veya 6 gün boyunca 600 TL’ye bir yerde oyalayamazsınız. Çok güzel bir etkinlikti ama şimdi bir evde 5, 8 kişi olunca ister istemez bilet fiyatları yüksek olmaya başladı. Afyonkarahisar’da da güzel etkinlikleri güzel sanatçılar ama daha sonra neye döndü siyasi bir argümana döndürmeye çalışıldı. Halk ne istediyse onu yaptılar. Çünkü sonuçta 1 yıl öncesi yapılan bir proje şimdi bu proje içerisinde giden belediye başkanı sözleşmesi imzalanan bazı sanatçıların kendine göre ayarlanmıştı. Bunda Cumhurbaşkanlığının ismi var. güzel bir etkinlik yapıldığını görüyorum. Ama bir kutuplaşma varmı böyle bir kutuplaşmanın olduğunu hissettim” dedi.
“ÇOK CİDDİ ÖNEM VERDİK”
Programa telefon bağlantısıyla katılan Afyonkarahisar eski Belediye Başkanı ve eski İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, “Gastronomi şehri olmak bir hemen dosya hazırlayıp bu UNESCO’ya başvuralım bizde gastronomi şehri ünvanını elde edelim demekle olmuyor. Bundan önce o şehirde valilik, belediye, gastronomiyle ilgili ne yapmış ulusal ne yapmış? Uluslararası ne yapmış? Ne kadar coğrafi işaretli ürünü var? Bunlar çok önemli bizler tabi özellikle 2010-2011 yılından sonra coğrafi işaretli ürünlerimizi arttırmayı, ulusal ve uluslararası gastronomiyle ilgili etkinlikler konferanslar yarışmalar düzenlemeye çok ciddi önem verdik. İşin açıkçası bizden önceki dönemlerde de hep bu yemek yarışmaları belediyemiz öncülüğünde hep yapılmış. Onlarında çok katkısı oldu. Çünkü dosyada bunların yer alması ve uzun yıllar bunların süreklilik arz etmesi çok önemli bir konuydu” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE NETLİK KAZANACAK”
Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran cinayeti konusunda açıklamalar yapan Megabirlik Genel Müdürü Selcen Dilek Çöygün, “Bugün son gelen bilgilere göre Narin’in durumu bir töre cinayeti değil. Boğularak öldürme konusunda artık netlik kazandı diyebiliriz. Narin boğularak öldürüldü. Ama Narin’i kim öldürdü. Neden öldürdü bunların hepsi tabik imuhamma Narin’in 23, 24, 25 Eylül’de gelecek olan ikinci otopsi belgesinde tırnak içi dokularına bakarak amcamıydı, abi miydi? Yoksa akrabalardan birimiydi netlik kazanacak bugünkü diğer bir gelişme ise Narin’in 2 kuzeni göz altındaydı. Onlar serbest bırakıldı. Yengesiyle birlikte akrabalarından 2 kişi daha yengesi tutuklandı. Akrabalarından 2 kişi daha göz altına alındı. İsimleri verilmiyor. Neden göz altına alındıkları konusuda önümüzdeki günlerde netlik kazanacak” ifadelerine yer verdi.>>>Şahan Kartal