Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tulum Peyniri bizden 100’e çıkıyor, markette 400 oluyor”

Erzincan’da, yıllardır hayvancılıkla uğraşan köylülerin ürettiği tulum peyniri, tüketiciye ulaşana kadar büyük fiyat farklarına yol açıyor. Erzincan’a bağlı Günebakan köyünde yaşayan üreticiler, peynirlerinin fiyatının, üretim maliyetlerini karşılamadığını ve emeğin karşılığını almadıklarını belirtiyor.

Erzincan’da, yıllardır hayvancılıkla uğraşan

Günebakan Köyü’nde hayvancılık yapan Murat Kamay, “Biz peynirimizi 100 TL’ye satıyoruz, ama şu anda marketlerde aynı peynir 300-350 TL arasında satılıyor. Yem, çoban maliyetleri ve diğer giderler arttı, fakat biz bu fiyat farkından faydalanamıyoruz” dedi. Kamay, yaylaya çıkıp yedi ay boyunca peynir ürettiklerini ancak satıcıların düşük fiyatlarla aldıkları peynirleri çok daha yüksek fiyatlarla sattığını ifade etti.

Bir diğer üretici Mustafa Erdoğan ise, yem ve çoban maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu ve bunları karşılamanın zorlaştığını vurguladı. “Çoban bulmak bile sorun oldu. En düşük çoban maaşı 50-60 bin TL arasında değişiyor” diyen Erdoğan, üreticinin maliyetlerini karşılayabilmesi için peynirin fiyatının arttırılması gerektiğini belirtti.

Tulum peynirinin ticaretini yapan Hacı Genç ise, fiyat farkının aracıların cebine girdiğine dikkat çekti. “Peynirin kilosunu biz 100 TL’ye alıyoruz, ancak maliyetimiz 180 TL’yi buluyor. Ama marketlerde bu peynir 300-350 TL arasında satılıyor. Aradaki fark, aracılara ve tüccarlara yarıyor” dedi.

Yaylada uzun süre çalıştığını anlatan İlhan Koyun ise, emeğinin karşılığını alamadığını belirtti. “Yedi ay boyunca koyun otlattık, peynir ürettik. Ancak satıcılar peynirimizi çok düşük fiyatla alıp, yüksek fiyatla satıyorlar. Bizim için bu ekonomik koşullarda 100 TL’ye peynir satmak oldukça zor” diye konuştu.

Erzincan merkezde şarkütericilik yapan işyerleri de bu fiyat farklarını gözler önüne seriyor. Nusret Sürcü, kendi dükkanlarında tulum peynirinin kilosunun 350 TL’den satıldığını belirtirken, Murat Baydil, üretim tesislerinde yapılan derili tulum peynirinin fiyatının 400 TL’ye kadar çıktığını ifade etti.

Üreticiler, tulum peynirinin üretim sürecindeki emeğin ve maliyetlerin daha adil bir şekilde karşılanması gerektiğini dile getiriyor. Hem üreticiler hem de tüketiciler için çözüm bekleyen bir sorun haline gelen fiyat farkları, sektörün yeniden düzenlenmesini zorunlu kılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.