Kanal 3’te Megabirlik Genel Müdürü Selcen Dilek Çöygün’ün sunduğu Mega Siyaset Programına konuk olan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yapılan çalışmaları anlattı. Başkan Zeybek, “Afyonkarahisar’ımıza bir şeyler yapmaya gayret sarf ettik. 4,5 yıllık süreçte biz her ne kadar 37 proje söz vermişsek de biz 70 projeyi bitirip hizmete aldık. Bunlar bunca ekonomik krize, zorluğa rağmen bunları yaptık” dedi.
2019 seçimlerinde halkın desteğiyle Afyonkarahisar Belediye Başkanı olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “2019 yılında dünya bir kriz vardı. Bundan ülkemizde etkileniyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli tutumları neticesinde neredeyse en az hasarla atlatılabilecek bir krizdi. 2020’de tüm dünyayı kasıp kavuran bir pandemi yaşandı. Bundan haliyle ülkemizde etkilendi. Neredeyse 2 yıl sürdü. Afyonkarahisar Belediyesi olarak ne yapabiliriz? Düşüncesiyle Halk Eğitim Merkezi Müdürümüzle istişare ederek, 70 binin üzerinde maske imal ettirdik. Tüm okullara, resmi kurumlara, toplu taşıma araçlarına ücretsiz dağıttık. Dezenfektan üretimi yaptık, hemen hemen ulaşmadığımız yer kalmadı. Esnaflarımız dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı, sokak çıkma yasakları vardı. Zor bir süreç geçirdik. Kendi kaynağımızı üretmek durumundaydık. İller Bankası gelirlerimize baktığımızda hiç 2 ay üst üste aynı ödenek gelmemişti. Diyelim 1.ay 100 birim gelmişse, ikinci ay bu 50 birime düşüyordu. Dengeyi iyi tutturmak, çalışan insanlarımızı mağdur etmemek, bir taraftan da seçim döneminde söz verdiğimiz yatırımları yapmak zorundaydık. Almış olduğumuz tasarruf tedbirleriyle çok şükür pandemi sürecini atlattık. Aksamaya giren projemiz olmadı. Bunun yanında küçük esnaflarımıza yardımda da bulunduk” dedi.
“UYUMLU BİR MECLİSİMİZ VAR”
Zeybek, “Uyumlu bir meclisimiz var. Her türlü kararı da hemen hemen oy birliğiyle alıyoruz. İlimize her türlü desteği vermeye, esnafımızın yanında olmaya gayret sarf ettik. 2022 yılında pandemiden kurtuluruz diye düşünürken bu sefer de 2019 yılındaki krizin daha şiddetlisiyle tüm dünya sarsıldı. Peşinden 2023’ü ümit ederken, 11 büyük ilimizi kapsayan dünyada belki ikinci bir eşi görülmemiş, 7’nin üzerinde aynı anda 2 depremin vurmuş olduğu çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Çok sayıda insanımızı kaybettik. Ülke ekonomisine ciddi zarar verdi. Devletin gelirleri bir hayli düştü, depremzedelerin yanında olmak mecburiyetindeydik. Belediye olarak biz depremin 2.gününden itibaren bizi Hatay ile eşleştirmişlerdi. Başkan Yardımcım Hatay Merkez’de bir mutfak kurduk. Günlük 5 bin kişiye sabah, öğle ve akşam yemeği olmak üzere 3 öğün yemek çıkardık. Aşağı yukarı 4 ay deprem bölgesinde kaldık. Bunun yanında 84 araç ve iş makinemizi deprem bölgesine gönderdik. 300’e yakın personelimiz orada görev yaptı” dedi.
“GASTRONOMİ ŞEHİRLERİ İÇERİSİNDE BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Başkan Zeybek, Gastronomi Sokağı’nı anlatarak, “3 gastronomi şehriyiz. Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar. Hiçbirinde olmayan bir gastronomi sokağı yapalım dedik. Moloz taşlarla birlikte tarihe dokuya uygun tek katlı olmak şartıyla oraya bir gastronomi sokağı inşa ettik. İnşaatı devam ediyor. Yılbaşına kadar bitirip hizmete alacağız. Orada bizim 39 yöresel tescilli ürünümüz var. Bu tescilli ürünlerimizin aynı şekilde hem imalatını hem de satışını yukarı mahallelerden Ulu Cami’den itibaren bizim tarihi konaklarımızı gezen ziyaretçiler orada hem imalatını hem alışverişini, sunumunu yapabilecekleri bir mekan oluşturuyoruz. Afyonkarahisar olarak gastronomi şehirleri içerisinde bir ilki gerçekleştiriyoruz” ifadelerine yer verdi. Mecbur kalmadıkça makam aracı kullanmadığını ifade eden Başkan Zeybek, “Ben halkın içinde sabahları farklı bir caddeden, akşamları farklı bir caddeden giderek halkımıza bire bir temas ediyorum hem de belediyeye gelme imkanı yoksa, problemi varsa yolda gördüğü zaman çok rahat anlatabiliyor. Not alıp ertesi gün kendisine dönüyoruz, çözümünü gerçekleştiriyoruz. Bunun da çok faydasını görüyoruz. Bu da halk ile bütünleştiğimizi gösteriyor. Biz geldiğimiz yeri, bize oy verenleri unutmuyoruz. Biz sırça köşklerde büyümedik. Ben tuğla ocaklarında da çalıştım, inşaatın her kademesinde ameleliğinden, müteahhitliğine kadar her kademesinde çalıştım” dedi.
“ORTALAMA 30-35 ARAÇLA HİZMET VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Toplu taşıma konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Zeybek, “Bizim 40 adet otobüsümüzün 40’ı da aynı anda seferde değil. Bunların içerisinden biz 2 veya 3 tanesini yedekte bekletmek durumundayız. Aniden seferde olan bir araç bozulduğu zaman yedek olarak onu göndermek o seferi tamamlamak zorundayız. Neresinden bakarsanız günlük 3 veya 4 aracımızda arızadan dolayı sanayide veya bakımda oluyor. Biz ortalama 30-35 araçla hizmet vermeye çalışıyoruz. 58 mahallemiz var, bizim 58 mahallemizin tamamına ulaşma şansımız yok. Ciddi bir üniversite kampüslerimiz var. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde 36 bin öğrenci var. Sağlık Bilimleri Üniversitemizde 8 bin öğrencimiz var. Öğrencilerimizde bu durumdan mağduriyetlerini bizlere mail olarak gönderiyorlar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kanalıyla bir genelge de yayımlandı. Hem tasarruf tedbirleri kapsamında yeni alınacak olan toplu taşıma araçlarının ve belediye araçlarının elektrikli olması yönünde talimatta geldi. İnşallah yeni dönemde olacak olursa toplu taşıma minibüsçü arkadaşlarımızla birlikte oturup Afyon’un geleceğini güzel bir şekilde istişare edeceğiz. Minibüsçü arkadaşlarımıza ben çok teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde daha önceki dönemlere baktığımızda hemen hemen her gün bir kavga olurdu, çok uyumlu bir yıl geçirdik. Her şeyde birbirimizle oturup istişareye açıktı. Minibüsçü kardeşlerimizle, durak başkanlarımızla istişare ederek çözmeye çalışıyoruz” dedi.
TERMAL SERA PROJESİ
AFJET ile ilgili olarak açıklamalar yapan Başkan Zeybek, “Yer altından 130 santigrat derece çıkan termal su önce elektrik enerjisi üretiminde, peşinden ısınma, seracılık ve turizm sektöründe kullanılıyor. Belediye olarak biz AFJET’in yüzde 30 ortağıyız. Geçtiğimiz sene kışın biraz sıkıntı yaşadık ama yeni genel müdürümüzle birlikte yapılan, şirket yönetimin aldığı kararla bir revizyona gidildi ve sonuna doğru problemsiz bir kışı atlattık. Bu sene inşallah hiçbir problem yaşamadan sağlıklı bir kış geçireceğimizi hepimiz biliyoruz. Aşağı yukarı 30 bine yakın konut ısınmasında ve turizm sektöründe kullanılıyor. Geri dönüştürülen su da yer altında reenjekte edilerek devir daimi sağlanıyor. Belediye olarak bizim de bir termal sera projemiz vardı. Onun da ihalesini yaptık, herhalde birkaç ay içerisinde hizmete girecek ve belediye olarak tüm kullandığımız çiçek ihtiyacımızı oradaki serada üreteceğimiz çiçeklerden karşılayacağız. Halkımıza da çok cüzi fiyata çiçekte verebiliriz. Termal seracılık yatırımı vaatlerimiz arasındaydı. Bir başka yatırımımız Yoncaaltı Çarşısı ve katlı otopark projemiz var. Yoncaaltı Camimizin arkasında önceden pazar yerimizdi. Biz burasını yıktık ve Osmanlı mimarı tarzında içerisinde 35’e yakın dükkanın olduğu altında da 100 araçlık 2 katlı olmak şartıyla bir otopark yaptık. Buradaki dükkanları da biz yine eski haline getirerek yerleşik 7 gün açık kalacak olan bir pazar yeri yapmayı düşünüyoruz. İnşaatımız bitti, arkadaşlarımız yönetim planını hazırlıyorlar. Herhalde bir-iki haftaya buranın hem açılışını yaparız hem de ihaleye çıkmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“AFYON 8 BİN YILLIK GEÇMİŞİ OLAN KADİM BİR ŞEHİR”
Başkan Zeybek, “Afyonkarahisar arkeologların söylediğine göre 8 bin yıllık geçmişi olan kadim bir şehir. Tarihi dokumuz bir hayli fazla, bizim 600’ün üzerinde tescilli konağımız var. Afyon’un hangi ilçesine gitsek tarihi bir dokuyla karşılaşılıyor. Bizim ilk yerleşim alanımız kalenin etekleri, oraları biz sokak sağlıklaştırmasıyla tekrar turizme kazandırıp, oradaki insanlarda şunu söylüyor ziyaretçi akını neredeyse 8’e 10’a katladı. Tur otobüsleri Hamidiye pazarından veya Çavuşbaş pazarından yukarıya çıktığı zaman Ulu Cami’nin orada indirecekler. Anıtpark’ın önü tur otobüslerinin park yeri ilan edildi. Yurt içinden ve dışından gelen insanlar, tarihi camileri, konakları birebir gezerek aşağıya inecekler, hem alışverişlerini yapacaklar hem de tarihi mekanları gezmiş olacaklar” ifadelerini kullandı.
GASTRONOMİ KONAĞI, MOTOFEST VE MİLLET KÜTÜPHANESİ
Gastronomi Konağı’nın 125 yıllık tarihi bir konak olduğunu söyleyen Başkan Zeybek, “2019 yılında biz Gastronomi şehri ilan edildikten sonra o konağı alarak Gastronomi Konağı haline getirdik. Şu anda resmi kurumlardan gelenler olsun, özel şahıslar olsun misafirlerini oraya götürerek bizim tescilli ürünlerimizi tatma imkanı buluyorlar. Biz Afyonkarahisar’ımızın lezzetlerini tarihi konaklarımızda sunmaya devam edeceğiz. Tarihimizi de gün yüzüne çıkarmaya gayret ediyoruz” dedi. Motofest ile ilgili konuşan Başkan Zeybek, “Bu seneki yaptığımız festivalde hedefimiz 250-300 bin kişiydi, 400 bini aştık. 180 ülkede canlı yayınlandı. Gastronomide de ilk yaptığımızda Brezilya’dan Kore kadar çok ünlü şeflerin katılımıyla yapmıştık. Bunlar hem ilimizin tanıtımına hem de ülkemizin tanıtımına büyük katkı sunuyor. Geçtiğimiz yıl dünyada ülkesini en iyi tanıtan il ödülü aldık” diye konuştu. Millet Kütüphanesi konusunda açıklama yapan Başkan Zeybek, “Selçuklu mimarı tarzında 3 kat yukarı da 2 kat altta sergi salonlarından oluşan modern bir kütüphanemizi inşallah yılbaşına kadar halkımızın, öğrencilerimizin hizmetine almış olacağız. Saraydüzü Kamp Merkezi bungalov evlerimiz, 500 bin metrekarelik bir alan, içinde mescidi olan, kafeterya inşaatımızda devam ediyor. Sadece tefrişleri kaldı, bu bölgenin en büyük kamp alanı olma özelliğine sahip, inşallah çevre illerdeki insanlar, öğrenciler ve halkımız burayı çok rahatlıkla kullanacaklar” dedi.
“HER DAİM HALKIMIZIN YANINDAYIZ”
Belediyenin asli görevinin halkın yaşam şartlarını kolaylaştırmak olduğunu kaydeden Başkan Zeybek, “Biz de ekip arkadaşlarımızla birlikte el ve gönül birliği yaparak, Sayın Vekillerimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bakanlarımızın, Sayın Valimizin destekleriyle Afyonkarahisar’ımıza bir şeyler yapmaya gayret sarf ettik. 4,5 yıllık süreçte biz her ne kadar 37 proje söz vermişsek de biz 70 projeyi bitirip hizmete aldık. Bunlar bunca ekonomik krize, zorluğa rağmen bunları yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Asfalt, yol çalışmalarımızı da hiç aksatmadık. Yılda 100-125 km asfalt yol yaptık. 5 yıllık süreçte 500-600 km sıcak asfalt yaptık, sathi kaplama hariç. Yine biz farkındalık yaratmak için çölyak hastalarımız vardı. Bunları hiç unutmadık. Her daim yanlarında olduk. Çok geniş ürünlerden oluşan her 3 ayda bir glütensiz gıda desteği verdik. Öğrencilerimize kırtasiye, burs desteği verdik. Mahalle muhtarlarımızla, vatandaşlarımızla bir araya geldik. Talepleri, sıkıntıları mahallinde dinleyip, mahallinde çözüme kavuşturduk. Her daim halkımızın yanındayız. Biz hizmetkar olmaya talip olduk. Böyle bir görevi yerine getiriyoruz. Bir başkan gibi değil, bir kardeş, ağabey, vatandaş gibi davranıyoruz. Biz halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.