Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erdal Demirhan

2023: EKONOMİNİN GECE ve GÜNDÜZÜ

2023’de önceki yılda uygulanmaya başlayan rasyonel olmayan para politikalarına bağlı olarak ekonomik dengelerin bozulduğu bir ilk 6 ay yaşadık.  28 Mayısta yapılan 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen sonrasında ise yeni ekonomi yönetimi göreve başladı ve politika değişikliklerine gidildi. Bir anlamda 2023 yılında ekonomide gece ve gündüzü aynı anda yaşadık.

 

Haziran ayında yeni TCMB başkanı, Temmuz ayında ise yeni para politikası kurul üyeleri atandı. Yeni ekonomi yönetimi 2021 Eylül ayından itibaren uygulanan politikaları değiştirmeye başladı; ihtiyati tedbirleri azalttı ve parasal sıkılaştırmaya gitti, böylece para politikalarında U dönüşü yapılmış oldu.

 

Politika faizleri kademeli olarak artırılmaya başlandı. 22 Haziran’da ilk olarak 650 baz puanlık artış yapılarak politika faizi yüzde 8.5’den yüzde 15’e yükseltildi. Daha sonraki aylarda da politika faiz artışlarına devam edildi ve en son yüzde 42.5’e yükseltildi.

 

Politika faizindeki artış ile birlikte mevduat ve kredi faiz oranları da yükseldi. Kur korumalı mevduatta düşüşler görülmeye başlandı. TCMB rezervleri ise artmaya başladı.

 

Bu dönemde enflasyon oranında dikkate değer bir azalma görülmedi. Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9’u aşan enflasyon oranları işe karşılaştık. 2022 sonunda yüzde 64.27 ile gerçekleşen enflasyon oranı 2023 sonunda  yüzde 65 civarında olacak. Bu bakımdan enflasyonla mücadele performansımız 2023’de zayıf kalmış oldu.

 

2023 yılının ilk üç çeyreğinde ihracatın ve yatırımların büyümeye katkısının düşük olduğu iç talep destekli bir büyüme performansı yaşadık. Nitelikli büyümeyi yansıtmaktan uzak bir büyüme kompozisyonu gerçekleşti.

 

İşgücü piyasasına baktığımızda ise işsizlik oranında Ekim ayı itibariyle yüzde 8.5 oranına eriştik. Ancak bunda işgücüne katılımda azalmanın önemli bir etkisi olduğunu söyleyelim, ki bu olumlu bir gelişme değil. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 21.3 ile hala yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. 15-24 arası yaş grubunda yani genç nüfusta işsizlik oranını ise sene başına göre azalarak yüzde 16.3 oranında gerçekleşti.

 

Cari açıkların finansmanının daha çok borçla ve resmi rezervlerden karşılandığı bir yıl geçirdik. Ayrıca net portföy ve doğrudan yabancı yatırım girişleri cılız seviyelerde gerçekleşti. Bu çerçevede finansman kalitesi bozuk bir yıl geçirdik.

 

2023 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomi politikalarında yapılan düzeltmelerle ilgili süreç 2024 yılında da devam edecek. Bu sürecin başarılı olması politikalardaki kararlılığa bağlı olacak. Bu noktada tekrar bir politika dönüşümünün yaşanmaması ve uygulanan politikalara kararlı biçimde devam edilmesi gerekmekte. Bu yapıldığı takdirde 2024 yılında hedeflenen enflasyon oranlarına erişilebilir.

 

2023 yılının ilk yarısından önce uygulanan rasyonel olmayan ekonomi politikalarının sabit ve dar gelirlilerinin satın alma gücünü azalttığı aşikar. Bu politikalardan dönüşe yönelik atılan adımlardan da söz konusu kesim etkilenmekte.

 

Bu anlamda 2023, politika uygulamalarının neden rasyonel olması gerektiğine dair gelecek kuşaklara ders niteliğinde bir yıl olarak hatırlanacak.