Cumhurbaşkanlığı 2021/4 Genelgesiyle 2021 yılı Ahilik Yılı ilan edildi.
Ahilik, bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluştuğu bir müessese.
Ahi Evran, mesleği dericilik olan bir esnaf. 32 esnaf örgütünü bir araya getirip, kuralları belirleyip,
Çalışma prensiplerini kabul eden, 32 esnaf kuruluşunun bir araya geldikleri esnaf örgütü.
Ahilik; işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.
Ahilik; dürüstlüğün, dostluğun, sevginin, yardımlaşmanın, hoşgörünün , bilginin, dayanışmanın sanatla birleşimidir.
Ahilik, Serbest Piyasa Ekonomisi’ne karşıdır. “Rabbena Hep Bana!” ahlakını hiç benimsemez.
Kendisi siftah yaptıysa, yapmayan komşuna müşteriyi gönderme demektir. “ Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” İlkesini benimsemiş, toplam kaliteyi birlikte yaratma demektir. Sürekli gelişim, sürekli değişim demektir. Rekabet, olmazsa olmaz ilkesidir; üretimde rekabet, çalışmada rekabet, birbirini batırmada değil, ortaklaşa üretmede rekabet, Dünya ile rekabet demektir, Ahilik.
Çıraklık- Kalfalık- Ustalık merhalelerinin her birinde en az üç yıl çalışarak, yükselme demektir.
Çalışırken, ahlaklı, kaliteli mal üretme demektir. Sahteliğine, çürüğüne kaçarsan “ Pabucun dama atılması” demektir; iflah olmaz bir daha belini zor doğrultursun.
Ustalığın şed kuşanması , Ustasının istemesiyle, Nakiplerin, ustaların önünde, beline şal kuşanma törenidir. Ustası, usta olacağa şöyle seslenir:
“ Alimlerin dediklerini, Nakiplerin öğütlerini, benim sözümü tutmazsan, ana, baba, hoca, usta hakkına dikkat etmezsen, halka zulmedersen, yetim hakkını alırsan ve Allah’ın yasaklarından sakınmazsan hakkım haram olsun.”
Eliyle , ustalık peşte malini sarar, ustalar , onun için dua eder, o da teker teker ellerini öperek teşekkür eder. Tören son bulur.