Şanlıurfa’nın en eski İlçelerinden biridir. İlçenin bilinen tarihi M.Ö. 5000 yılına dayanmaktadır. Sümer ve Hititlerin elinde bulunan bölge M.Ö. 2750 yıllarında başlamaktadır. Sami’lerin istilasına uğramıştır. Daha sonra 612 yılına kadar Asur’ların egemenliğine girmiş olan bölge 550 yıllarından itibaren sırasıyla Pers’lerin ve büyük İskender’in hâkimiyetinde kalmıştır. M.S. 750 yıllarında yöreyi ele geçiren Arap’lar buradaki Bizans hâkimiyetine son vermişlerdir. Nihayet 1071 Malazgirt zaferinden sonra İlçe toprakları Türk hâkimiyetine girmiştir. Lozan Antlaşmasından sonra Türkiye – Suriye sınırlarının çizilmesine müteakip Altınbaşak (Harran) İlçe merkezi haline getirilmiş, 1946 yılında ise İlçe merkezi şimdiki bulunduğu Akçakale’ye taşınmıştır. Ancak 1987 yılında Harran Bucağı Akçakale İlçesinden ayrılarak müstakil İlçe haline getirilmiştir.
AYN-EL ARUS
Hz. İbrahim (a.s) Harran’dan Şam’a göç ederken amcası kızı Hz. Sara ve beraberindeki kafile ile birlikte Urfa’nın 50 km. Güney batısındaki bir su kaynağında konaklar. Hz. İbrahim(a.s) ve Hz. Sara’nın evlilik töreni burada yapılır. Evlilik töreninin yapıldığı yere “düğün gözü” anlamında “Ayn-el Arus” adı verilir. Halen halk arasında bu isimle anılmaktadır. Bir diğer adı ise “Ayn Halil ür Rahman” dır. Halil ür Rahman kaynağı ve gölü anlamındadır. Bugün yarısı Akçakale ilçemizde yarısı da Suriye topraklarında kalmıştır. Bu su kaynağı vaha görünümünde olup Hz. İbrahim makamı olarak bilinmekte ve ziyaret edilmektedir.
CUDİ DAĞI VE CUDİ ŞEHRİ
Urfa’dan Akçakale’ye giden yolun 32. Km. Den itibaren 5 km batıya giderek Cudi Deresine ulaşabilirsiniz. Cudi Deresinin başlangıcından güneye doğru vadiyi izleyerek giderseniz Cudi Dağına ve Cudi Şehri kalıntılarına ulaşabilirsiniz.
İlçemiz Şanlıurfa’nın en eski İlçelerinden biridir. İlçenin bilinen tarihi M.Ö. 5000 yılına dayanmaktadır. Sümer ve Hititlerin elinde bulunan bölge M.Ö. 2750 yıllarında başlamaktadır. Sami’lerin istilasına uğramıştır. Daha sonra 612 yılına kadar Asur’ların egemenliğine girmiş olan bölge 550 yıllarından itibaren sırasıyla Pers’lerin ve büyük İskender’in hâkimiyetinde kalmıştır. M.S. 750 yıllarında yöreyi ele geçiren Arap’lar buradaki Bizans hâkimiyetine son vermişlerdir. Nihayet 1071 Malazgirt zaferinden sonra İlçe toprakları Türk hâkimiyetine girmiştir. Lozan Antlaşmasından sonra Türkiye – Suriye sınırlarının çizilmesine müteakip Altınbaşak (Harran) İlçe merkezi haline getirilmiş, 1946 yılında ise İlçe merkezi şimdiki bulunduğu Akçakale’ye taşınmıştır. Ancak 1987 yılında Harran Bucağı Akçakale İlçesinden ayrılarak müstakil İlçe haline getirilmiştir
Akçakale’nin Nesi Meşhur?
Akçakale’nin lezzetleri, Şanlıurfa’nın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı gibi yöresel lezzetlerin yanı sıra Akçakale’nin kendine özgü yemekleri de bulunmaktadır. Yörede sıklıkla tüketilen şabut balığı, yerel balıkçılar tarafından avlanan taptaze bir lezzettir. Üzlemeli pilav, Akçakale’de sıkça yapılan bir pilav türüdür ve üzümün tatlılığıyla pirincin lezzetini birleştirir. Ciğer kebabı, aya köftesi, ağzı açık gibi yöresel yemekler ise Akçakale’de tüm lezzetiyle sunulmaktadır. Ayrıca, yöresel çorbalar ve şıllık tatlısı da tadılması gereken diğer özel lezzetlerdendir. Akçakale, Şanlıurfa’nın zengin mutfak kültüründen etkilenerek kendine özgü yemekleri de oluşturmuş ve bu lezzetlerle ziyaretçilerine farklı bir tat deneyimi sunmaktadır.
Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesi, 385 metre yüksekliğiyle deniz seviyesinden yüksekte yer alır. İlçe, doğuda Ceylanpınar ve Viranşehir, batıda Suruç, kuzeyde Şanlıurfa Merkez ve Harran, güneyde ise Suriye ile sınır komşusudur. Harran Ovası üzerinde kurulan ilçe, geniş bir düzlük üzerinde yer alır. Tektek Platoları, Harran Ovası’nı Viranşehir Ovası’ndan ayırmaktadır. Nemrud Dağları, ilçenin doğusunda yer alır ve yüksekliği 600 metreyi aşmaz. İlçenin tarımsal üretimi, Fırat Nehri ile birleşen Culap ve Belih Suyu’nun sulamasıyla gerçekleşir. Atatürk Barajı ve Urfa Tüneli, ilçenin tarımsal üretimine katkı sağlar. İlçenin iklimi, karasal özellikler gösterir. Akçakale ilçesinde yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışsız geçmektedir. İlçenin ekonomisi, tarıma dayalıdır ve arpa, buğday, mercimek ve pamuk başta olmak üzere çeşitli tarımsal ürünler yetiştirilir. Son yıllarda, Atatürk Barajı’nın sağladığı sulama imkanı sayesinde pamuk ekimi artış göstermiştir.