Denge…
Bilimde, sanatta, ekonomide, psikolojide, sağlıkta, siyasette, iletişimde, yaşamda denge hep merkezdedir, ölçüyü ve ölçülü olmayı ifade eder.
Dengede kalmak, dengeli olmak, dengeyi korumak, dengeyi yakalamak, dengeyi kurmak, dengeli beslenmek ya da dengeyi kaçırmak.
Dengeyi nasıl buluruz? Nasıl dengede kalırız? Nasıl koruruz?
Şirazesi kaymak
Ciltçilikte, kitap yapraklarını diplerinden birbirine bağlayan ve onları düzgün tutmaya yarayan ince bez şeride verilen isimdir şiraze. Ölçüyü tutturamadığınızda şiraze kayar, yapraklar darmadağın olur.
Kantarın topunuzu kaçırmak
Eskilerde tartma işi kantarlarla yapılırdı. Kantarın ortasına bir topuz konur ve ağırlık tartılırdı. Bir taraf ağır geldiğinde kantarın topuzu kaçar, bir taraf yukarı çıkarken diğer taraf aşağıya düşer.
Düşünebilen tek canlı olan insanoğlu, sahip olduğu değerlerle var oluşunu tamamlar.Onu diğer canlılardan ayıran akıl ve vicdan sahibi olmasıdır. Aklı üretir, vicdanı ise iyiyi kötüden, haklıyı haksızdan ayırmasını sağlar, yani terazi çalışır ve denge kurulur.
Ya terazi bozuksa… O zaman dengeler bozulur. Çünkü bozuk terazi doğru tartmaz.
Terazinin nicedir bozuk olduğunu büyük halk ozanımız Aşık Veysel ne güzel anlatmış.
“Bozuk düzen bozuk terazi,
En yakın dostlarım dönüyor sırtı,
Ne kadar zorlaştı yaşamın şartı,
Düşman belli değil dost belli değil”
Cumhuriyet ve Demokrasi
Cumhuriyet’in tanımı; milletin, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığı ile kullandığı yönetim biçimidir.
Demokrasi, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir.
Bu nedenle demokrasi ile yönetilen ülkelerde, vatandaşlar eşittir ve menfaatlerine uygun olsa da her türlü ayrımcılığa karşı duruşları nettir. Menfaat gruplarının elde ettikleri güçle, kanunları istedikleri gibi yorumlamalarına onay vermezler. Çünkü bilirler ki, güç el değiştirdiğinde elde ettikleri ortak vatandaşlık kazanımları tehlikeye girer. Fikirlerin tartışılması yeri geldiğinde çarpışması olağan karşılanır. Ayrı düşüncelere sahip olmamız, ayrımcılığın nedeni olamaz. Yeni ve farklı fikirler ortaya konsun ki, ortak paydaya katkı sağlasın. Refahı hep birlikte arttıralım, geliri de adaletli paylaşalım. Dengeleri korumak için şiraze kaymamalı, kantarın topuzu kaçmamalı, terazi de bozuk olmamalı. Bir taraf yukarı çıkarken diğer taraf aşağıya düşmemeli.
HATİCE AYDOĞAN ÖZSÖKMEN