TUİK verilerine göre Afyonkarahisar’ın 2023 yılı nüfusu toplam 751 bin 344 oldu. Merkez ilçe nüfusumuz 254 bin 384.İlçe belde ve köylerde yaklaşık 500.000 nüfusumuz var. Merkez ilçeyle beraber 18 İlçe, 60 belediye, bu belediyelerde 448 mahalle ve ayrıca 420 köyümüz var.
Geçtiğimiz haftalarda İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun tarafından Afyonkarahisar’ın büyükşehir olması için Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verildi. Bunda amaç Büyükşehirlerin genel bütçeden daha fazla pay alması ve buna bağlı olarak daha fazla yatırım alması hedefleniyor. Bu kanun teklifinde köy ve beldelerin statüler
ininde korunması şartı konulmuş. Ancak şehre özel kanun yapılamayacağı için mevcut yasaya göre belde ve köyler doğrudan büyükşehir yönetimine bağlanıyor.
31 Mart seçimlerine az bir süre kalması nedeniyle bu konu fazla gündeme gelmedi. Seçimlerden sonra bilhassa iktidar belediye başkanlığını kazanamazsa Büyükşehir yaptırıp tekrar seçimlere gidilir görüşü hakim.
Biz gündeme hazır olmak için bu hafta RAPOR programında Büyükşehir konusunu konuştuk. Program konuklarımız İstanbul Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa ÇETİN ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi TOBB Afyonkarahisar İli Akademik Danışmanı Prof. Dr. Cantürk KAYAHAN. İki hocamızda konunun uzmanı ve Afyonkarahisar’ı çok iyi tanıyan akademisyenler.
Programa hazırlanırken Büyükşehir olma konusunda hazırlanan tezleri okudum. Ayrıca 6 Aralık 2012 yılında özel bir yasayla 13 şehirle birlikte Büyükşehir olan Ordu’da gazetecilik yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep AYDIN’ı aradım. Uzunca bir sohbet ettik. Recep AYDIN’ın görüşlerine göre Büyükşehir olmak Ordu iline pek yaramamış. Coğrafi şartları tabii Afyonkarahisar’dan zor. Özellikle köy ve beldelere hizmette zorluklar yaşamışlar. İl Özel İdaresi Büyükşehir olunduğunda kapanıyor bu görevi de Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. Hizmetlerde aksama olunca Valilik bünyesinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulmuş. Bu kurumun görevleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılmasının izlenmesini ve koordinasyonunu sağlamak, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik etmek ve bunları denetlemek, Afet ve acil yardım hizmetlerini koordine etmek ve yürütmekle birlikte birçok görevi üstlenmiş.
****
Biz programımızda Büyükşehir olmanın artılarını ve eksilerini ele aldık.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLMANIN ARTILARI:
Büyükşehir olmak düzenli bir kentleşmeyi sağlar mı? İmar daha düzenli hale gelir mi?
Büyükşehir olmak yerel demokrasisinin güçlenmesini sağlar mı?
Psikolojik olarak, büyükşehir belediye modeli toplumu pozitif olarak etkiler mi?
Ticari olarak, daha fazla yatırımcıyı çeker mi?
Büyükşehir olduğumuzda verimlilik ve etkinlik düzeyinde artış olur mu?
Büyükşehirler toplumsal farklılıkların bir arada olmasını sağlar mı?
Eğlence ve kültür faaliyetleri artar mı?
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLMANIN EKSİLERİ:
Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri arasında, ikili yapı ile yetki ve görev uyuşmazlıkları söz konusu olur mu? Temsil problemi olur mu?
Buna bağlı olarak kırsal alanda hizmet kalitesi düşer mi?
Vergi tabanının değişmesi ile vergi miktarları ne oranda artar? Toplumun hangi kesimlerini etkiler.
Seçim çevrelerinde farklılık oluşacaktır örneğin köyler beldeler ilçeler büyükşehir belediye başkanı ve büyükşehir belediye meclisi için oy kullanacaklar. Bu durum toplumsal yapıda uyum problemi oluşturur mu?
Tüm bu konuları ayrıntıları ile akademisyenlerle konuştuk. Burada bunları uzun uzun yazarak sizleri meşgul etmek istemiyorum. Programın tamamını Kanal3 Youtube hesabından izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=rK8O1d_TjcY&t=392s
Açıkçası bende Büyükşehir olmak veya olmamak konusunda bir fikir oluşmadı. Sizler programı izlediğinizde aşağıya yorum yapabilirsiniz.
Sağlıkla selametle kalın.