Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal Baykara

Depremin Derinlik Ölçüleri Kafaları Karıştırdı…

Daha önceki ölçümlerde Kandilli Rasathanesi ve AFAD derinlik ölçüleri uyum içindeydi. Kandilli Rasathanesi derinliği 1.2 KM olarak belirlerken AFAD 10.26 KM olarak belirledi. Bu çok büyük bir fark 1.2 KM derinlikte oluşabilecek deprem oldukça yıkıcı olurdu. Son yaşanan depremde önemli bir hasar ve can kaybı da yok. Elli yıldır bu bölgedeki depremlerin derinlik ortalaması 9,5 ile 11,3 KM arasında. Bu durumda AFAD’ın ölçümleri istasyonlarının da depremin merkez üssüne yakın olması nedeniyle de daha doğru olduğunu gösteriyor.

İşin uzmanlarından aldığım bilgiye göre Kandilli Rasathanesi ses dalgaları ölçülerek, depremin büyüklüğünü Rihter Ölçeğine göre tespit ediliyor. 4’ün üzerindeki depremlerde Moment büyüklüğüne göre ölçüm daha sağlıklı sonuç veriyor. AFAD hesaplanması en karışık olan bu yöntemi kullanıyor.

Deprem büyüklüğünün ölçülmesinde Kandilli Rasathanesi bir su birikintisine atılan taşın oluşturduğu çevresel dalgalara bakarak, atılan taşın boyutlarının hesaplanmasına benzetiyor.

Sismometre adı verilen aletlerle de yer kabuğunda oluşan dalgalanmalar ölçülüyor. Deprem merkez üssüne yakın sismometre’lerden alınan ölçümler bazı formüller kullanılarak hesaplanarak depremin büyüklüğü belirleniyor.

***

Peki depreme hazırlıklı mıyız? Bu soruyu önce kendimize soralım.

Mesela bulunduğumuz binanın zemini ve depreme dayanıklılığı nedir buna baktırdınız mı?

Deprem anında yapılacak “Çök Kapan Tutun” haraketini hatırlıyor musunuz?   Zaman zaman tekrar ediyor musunuz?

Deprem çantası hazır mı?

Deprem toplanma alanınızı biliyor musunuz? Bilmiyorsanız e-devletten bakabilirsiniz.

***

Son Boyalı merkezli depremde Akut gönüllüsü arkadaşım Harbiş bölgesinde bina yıkılmış dedi. Hemen evden çıkıp arabamla Gazi Mahallesini dolaştım. Allah’a şükür yıkılan bir bina yok. Bazı çatlaklar var bununda ne zaman oluştuğunu uzmanlar tespit edebilir. Gazi Mahallesinin toplanma alanı kapalı pazar yeri. Depremden dakikalar sonra Pazar yerine yataklar serilmiş yorganlar örtünülmüş. Genelde insanlar evlerinin dibine oturmuş sabahın olmasını bekliyor. Toplanma alanında çok az sayıda insan vardı.

***

Hep başkalarının başına gelen felaketleri görürüz kendimize konduramayız.

Allah korusun başımıza gelmeden önlemimizi almalıyız.

Trafik kazasında da öyle, Hastalıkta da öyle, Bağımlılıkta da öyle, Yangında da öyle, Selde de öyle…

Depremde de öyle…