Ülkemizde 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde öncelikle tüm yerel yönetici adaylarımıza başarılar dilerim. Tüm adaylarımızın projelerinde engelli bireyler olarak bizlere hizmet noktasında projelerini açık ve net olarak öğrenmek istiyorum. Bu anlamda sıkıntıları bilen birisi olarak değerli adaylarımıza açık mektubumdur.
Yapılacak çeşitli etkinlik ve projelerle engelli ve engelsiz bireylerin sürdürülebilir bir toplumsal yaşam için beraber hareket edebilmeleri amaçlanmalı.
Engelli bireyler ve ailelerinin karşılaştıkları problemleri analiz ederek, ihtiyaçlar doğrultusunda hem eğitsel içerikli hem de sosyalleşme imkânı sunacak kalıcı çözümler sunan etkinlik ve projeler üretilmeli.
Engellilik ve karşılaşılan sorunları sadece kısıtlı alanlarda değerlendirip geçici çözümler bulmak yerine özellikle engelsiz çoğunluğun ortak yaşam kültürünü geliştirecek çalışmalar yapılmalıdır. (Engel gruplarına göre)
Şehirlerimizde Ortak Yaşam Kültürünü Geliştirecek Bazı Öneriler
– Toplumu, sorunun paydaşı haline getirerek, her bireyin kendi sorumluluğunun farkına varmasını sağlayacak farklı düşünme biçimleri geliştirmek üzerine çalışılmalı.
-Bütün kentleri oluştururken her kesimden insanın yaşadığı düşünülerek ” eşitleme” yapılmalı. Yani şehir imkanlarından herkes eşit yararlanabilmeli.
– Görme Engelliler için; Binalar yapılırken, binaların rampalı olması, asansörlerin sesli ve Brail alfabesi ile yönlendirici olması gerekli.
– Yeni binalar engellilerin hayatını kolaylaştırıcı şekilde yapılmamışsa ruhsat verilmemeli.
– Kaldırımlardaki sarı yolların kurallara uygun olarak yapılması sağlanmalı.
– Kaldırımlar, masa, sandalye, elektrik panosu gibi engellilerin hayatını zorlaştırıcı engellerden arındırılması gerekir.
– Yaya geçitlerinde sesli sinyalizasyon olmalı.
– Belediye otobüslerinde yer açıklaması yapan sesli uyarıcı sistemi olmalı, otobüs durakları, engelli rampalarına yakın olmalı.
– Engelli araç park yerlerinin sayısı arttırılmalı. Bu park yerlerine başka araçların park etmesi önlenmeli. Kontrol ve cezai yaptırımlar uygulanmalı. Bu park yerlerindeki ceza bedellerinin tamamının engelliler için oluşturulacak fona aktarılmalı.
– Engelli Koordinasyon Birim Müdürlüğü oluşturularak etkin hale getirilmeli.
– Belediye çalışanlarına engel gruplarına göre iletişim eğitimi verilmeli.(Her engel grubu farklı hassasiyet taşır)
– Şehirlerde erişilebilirlik konusunda Fahri Şehir Müfettişleri oluşturulmalı.
– Şehirlerin yönetiminde engellilerinde mutlaka fikirleri alınmalı.
– İşitme engelliler için belediyelerde mutlaka işitme engelli tercümanı olmalı. Bu bireylerin hem işitme, hem de konuşma engelli olduğunu unutmayalım. İletişim kurmalarına yardımcı olalım.
– Engelli kişi çalıştıracak işverenlerle, çalışmak isteyen engellilerin belirli zamanlarda bir araya getirilerek, hem ön yargıların kırılması, hem de ihtiyaç sahiplerine iş imkanı sağlanmasına zemin hazırlanmalı.(Her engellinin farklı yetenekleri göz önüne alınarak iş istihdamı oluşturulması)
– Mental engelli, Otizm ve evde bakım gerektiren ağır engellilerin anne ve babaları çok sıkıntılı. Şöyle ki; evde bakmak zorunda oldukları çocukları olduğu için hiçbir sosyal aktiviteye katılamıyorlar. Bir düğün, nişan, konser, sinema, eş dost, ev ihtiyaçları için ve akraba ziyaretlerinden mahrum kalıyorlar.
– Böyle durumda olan ailelere hiç değilse gündüzleri yardımcı verilerek hayat yüklerinin azaltılması.
– Gündüz bakım evlerinin açılması, sayılarının yeterli hale getirilmesi.
– Engellilerin her konuda eğitimlerine yardımcı olunması. Etkinliklerde ulaşımlarının sağlanması.
– Engelli insanlarımızın genelde maddi durumu zayıf kesimlerden ve kendilerinin de maddi açıdan zorluk içerisinde yaşadığı unutulmadan, ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda yardımcı olunması gerekir.
Adil Bir Toplumsal Yaşam İçin:
“ENGELLİ BİREYLERİN YAŞANTISINA DOĞRUDAN KATKI SUNABİLECEĞİMİZ BİLİNÇLİ ÇALIŞMALARLA; TÜM ENGELLERİ ORTADAN KALDIRABİLİRİZ.” Yeter ki samimi olalım!