Çevremizle doğru ve etkili iletişim kurmak çok önemlidir. Bazen yanlış iletişim tekniklerinden dolayı derdimizi anlatamayız. Çok iyi niyetli olsak bile sonuç hüsran olabilir. Bunun tam tersi de mümkündür. Seçim zamanlarında birçok kişiyle iletişim kurup, onların hal ve hareketlerini değerlendirebiliyoruz. İşte tam burada iletişim tekniklerinden; Beden Dili iletişimiyle ilgili bildiklerimizi tekrar edelim. Faydalı olması dileklerimle.
Sözsüz iletişim şekli olan Beden Dili; insanların anlaşmak için kullandıkları en etkili yöntemdir. Çünkü karşılaşmalardaki oluşan izlenimin ilk 30sn.içinde gerçekleştiği tespit edilmiş olup, iletişimde sözcüklerin etkisi yüzde10,ses tonunun etkisi yüzde 30,beden dilinin etkisinin ise yüzde 60 olduğu kesinlik kazanmıştır.
Beden Dili nedir? Vücut hareketleri, yüz ifadeleri ve göz teması kullanılarak gerçekleştirilen sözsüz iletişimdir, diye tarif edebiliriz. Bu iletişimde karşı tarafa, duygu, düşünce ve isteklerimizi aktarabiliriz. Beden dili sadece jest-mimiklerle değil, el-ayak hareketleri, el-ayak duruşu, vücut hareketleri ve fiziksel mesafeyi de kapsamaktadır.
Beden Dilini Bilmenin ve Uygulamanın Bize ne faydası Var?
- Karşı tarafa duygu ve düşüncelerimizi doğru aktarabiliriz.
- Oluşabilen iletişim kopukluklarını giderebiliriz.
- Daha verimli, güvenli ve sağlıklı iletişim kurabiliriz. Bunları çoğaltmakta mümkün.
Örnek Beden Dili Hareketleri:
- Göz Hareketleri; Göz bebeğinin olduğundan çok küçük veya büyük görünmesi- korkuyu yansıtır.
- Kambur Vaziyetinde Durmak; Özgüven eksikliğini gösterir.(Fiziki rahatsızlık hariç)
- Kolları Bağlamak; İletişime kapalıyım mesajıdır.
- Parmak Uçlarını Bir Araya Getirmek; Üstünlük ve kontrol bende demektir.
- Kulaklarla Oynamak; Kararsızlık göstergesidir.
- Yumrukların Sıkılması; Genelde olumsuz anlaşılır. Yumruk sıkan tarafın hayal kırıklığı yaşadığı veya öfkesini bastırmaya çalıştığı olarak anlamlandırılır.
- Saçlarla Oynamak; İş görüşmelerinde gerginlik, karşı cinsler arasında ilgi duymak anlamındadır.
- Baş Hareketlerinde; Öne çok eğmek saygıyı, az eğmek özgüven eksikliğini, sağa sola eğmek(15 derece kadar)kişiye ve konuya ilgi duymak anlamındadır.
- Abartılı El Kol Hareketleri; Güvensizlik.
- Eller Cepte Konuşmak; Savunmasızlık ve belirsizlik.
- Söz ve Jest-mimik Uyumsuzluğu; Yalan tavır ve saygısızlık.
- Elindeki Eşyalarla Oynamak; saatine bakmak gibi, karşıdan ve konudan çok sıkıldığının göstergesidir.
- Omuz İçe Doğru Yürümek, güvensizlik ve korkaklık olarak algılanır.
- Karşı Tarafa Fazla Yaklaşmak, tedirginlik yaratır.
- Tokalaşmak; Farklı şekillerde yapılan tokalaşmalar vardır.
- Avuç içlerini birbirine dokundurarak tokalaşma, samimiyet ve sevgi göstergesidir.
- Bir elini karşıdakinin omzuna koyarak tokalaşmak, dostluk göstergesidir. Ancak başkasının sınırlarına müdahale olarakta algılanabilir.
- Karşı tarafın elinin üstüne diğer elini kapatarak tokalaşma ise, samimiyeti yansıtır. Özellikle siyasetçiler tarafından kullanılır.
- Karşı Karşıya Oturmak; Genelde rekabet göstergesi sayılır. Yan yana oturmak ise, birlikteyiz mesajı içerir.
Beden Dili hareketlerinin anlamları insanların içinde bulunduğu kültürlere bağlıdır. Bazı ülke ve bölgelerde olumlu karşılanan hareket başka bir toplumda olumsuz ve kötü olarak değerlendirilebilir. Bununla ilgili de şöyle birkaç örnek verebiliriz.
- Bizde göz teması adeta zorunlu iken, Uzakdoğu ülkelerinde göz temasından kaçınılır.
- Bizde başı öne eğmek evet, yukarı kaldırmak hayır anlamına gelirken, bu durum Avusturalya Aborjinlerinde tam tersidir.
- Bizde bacak bacak üstüne atmak saygısızlık iken,Avrupa ülkelerinde bu normaldir.
- Bizde parmaklarımızla yaptığımız bir hareket çok kötü anlaşılırken, Amerika ülkelerinde şans getirsin anlamında kullanılır.
Gerek günlük hayatımızda, gerekse iş hayatımızda, iş görüşmelerimizde beden dilini doğru kullanırsak, güzel başlangıçlar yapabilir, kendimizi doğru ifade edebilir, iyi bir intiba bırakabiliriz. Ya da karşıdaki kişinin düşünceleri hakkında doğru fikir edinebiliriz. Ancak beden dilini kullanayım derken aşırılığa kaçmayalım. Doğal ölçüler içinde kalalım. Gerçi ne kadar eğitim alırsak alalım, insan beden dilini her zaman yönlendiremez. Duyguları istem dışı beden diline yansır.
Günümüz fenomen (tanınmış) simaları, sanatçı ve siyasetçileri de beden dilini çok iyi kullanırlar. Özellikle dış görünüşün etkileyiciliğinden faydalanmak için, giyim, kuşam hatta estetikle değişim yoluna giderler. Onların ne derece başarılı olduklarını çok rahatlıkla gözlemleyebiliriz. Bizler de bu basit bilgiler ışığında kendimizi ve çevremizi gözlemleyip değerlendirelim.
“ETKİLİ İLETİŞİMLE AŞILAMAYACAK ENGEL YOKTUR”