Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezgin Okçelik

İDRAR TAZYİKİ NEDEN AZALIR?

İdrar tazyikinde azalma, değişik yaş gruplarında değişik nedenlerden olabilir. Erkek ve kadınlarda farklı nedenler görülebilir. Burada erkek ve kadın olarak ayırıp yaş gruplarına göre değerlendirilecektir.
ERKEKLERDE İDRAR TAZYİKİNDE AZALMA
ÇOCUK YAŞ GRUBU
1. FİMOZİS:
Çocuk yaş grubunda idrar tazyikinde azalma en çok sünnet derisinin idrar akımını engelleyecek kadar kapalı olmasına bağlı olur. Buna fimozis denilir. Yeni doğan çocukta ilk aylarda bu normal olarak görülebilir. İdrar akımını engellemiyorsa müdahale edilmeyebilir. İdrar akımını azaltıyorsa, balonlaşma yaparak sızma şeklinde idrar yapmaya neden oluyorsa sünnet yapılabilir.
2. BALANİT:
Balanit sünnet derisinin ve penis başının enfeksiyonudur. Bu üretral darlığa da neden olabilir. Oluştuğunda antibiyotikli kremlerle tedavi edilebilir.
3. POSTERİOR ÜRETRAL VALV:
Bu doğumda oluşan ve idrar yapmayı engelleyen bir perdedir. Bu anlaşıldığında mutlaka endoskopik olarak tedavi edilmelidir.
GENÇ YAŞ GRUBU
1. MESANE BOYNU YÜKSEKLİĞİ:
Genç erkeklerde yapısal olarak idrar torbasının çıkımı yüksek olabilir. Buna bağlı olarak idrar akımı azalır. Buraya yapılacak cerrahi müdahale meninin dışarı çıkmamasına neden olabilir. Bu yüzden belli yaşa kadar ilaç kullanılarak tedavi edilir. Üreme sağlandıktan sonra cerrahi müdahale yapılabilir.
2. ÜRETRAL DARLIK:
Üretral darlıklar penis içindeki idrar yollarında oluşan darlıklardır. Bu darlıklar enfeksiyon, travma, kapalı ürolojik ameliyatlar gibi nedenlerle oluşabilir. İlk etapta kapalı ameliyatlar ve genişletme işlemleri ile açılır. Sık tekrarlarsa açık ameliyatla onarım yapılabilir.
3. ÜRETRAL KONDİLOM:
Çok sık olmasa da üretra içindeki siğiller idrar akımını azaltırlar. Kapalı ameliyatla tedavi edilebilirler.
4.ÜRETRA VE MESANE TAŞLARI:
Üretra ve mesanede oluşan taşlar da idrar akımını azaltırlar. Kapalı ameliyat ile bunlar da tedavi edilebilir.
5. NÖROJEN MESANE:
Omurga travması, şeker hastalığı, multiple skleroz gibi nörolojik hastalıklara bağlı olarak mesanenin etkilenmesi ve yeterli basıncı oluşturamamasına bağlı olur.
40 YAŞ ÜSTÜ
1. İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ VE PROSTAT KANSERİ :
40 yaş üstü idrar akımını azaltan en büyük neden iyi huylu prostat büyümesidir. Prostat kanseri de aynı belirtilerle kendini gösterebilir.
2. ÜRETRAL DARLIK:
Bir önceki bölümde anlatılan üretral darlık bu yaş grubunda da görülür. Tedavi şekilleri aynıdır.
3. MESANE VE ÜRETRA TAŞLARI :
Mesane ve üretra taşları da bu yaş gruplarında görülür.
4. NÖROJEN MESANE:
Bu durum bu yaş grubunda da görülebilir.
KADINLARDA İDRAR TAZYİKİNDE AZALMA
1. ÜRETRAL DARLIK:
Üretral darlıklar erkeklerde olduğu kadar sık olmasa da kadınlarda da görülebilir. Enfeksiyon geçirenlerde ve kadın hastalıkları için ameliyat olan hastalarda bu görülebilir. Genişletme veya açık ameliyatlar ile tedavi edilebilirler.
2. NÖROJEN MESANE:
Nörojen mesane kadınlarda da görülebilen, idrar akımında azalma yapan bir nedendir.
3. ÜRETRAL KARÜNKÜL:
Üretral karünküller kadınlarda üretranın ucunda çıkan kırmızı , çileğe benzeyen oluşumlardır. Kanama ve idrar akımında azalma ile kendini gösterirler. Cerrahi operasyon ile tedavi edilebilirler.
4. MESANE TAŞLARI:
Mesane taşları kadınlarda az görülür. Genelde bir yabancı cisim üzerinde oluşur. Bu durum idrar kaçırma için konulan meşlerin mesaneye ilerlemesi ile bunun üzerinde oluşabilir. Başka bir ameliyatta mesaneden geçen bir dikiş üzerinde olabilir. Holmiyum lazer ile kırılarak tedavi edilebilir.
Bu ve benzeri birçok konuya Sezgin Okçelik Üroloji youtube kanalından ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın