Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal Baykara

Kültürel Miras Kaybolur mu?

Afyonkarahisar Kent Konseyi bünyesinde Afyonkarahisar Kültürel Miras Çalışma Grubu oluşturuldu. Çalışma Grubu’nun ilk toplantısını bu hafta gerçekleştirdik.

Yapılar, kıyafetler, yemekler, kullanılan araç ve gereçler somut kültürel miras kapsamına giriyor. Gelenek görenekler, müzikler ve maniler de soyut kültürel miras oluyor.

Çocukluğumdan itibaren hayranlıkla takip ettiğim çok değerli büyüklerimle birlikte çalışma yapmak beni oldukça heyecanlandırdı.

Eserleri saymakla bitirilemeyen Mahmut Ülküer Abi çok önemli bilgiler verdi. Katılımcıların birçoğu ile beraber büyüdüğü için zaman zaman geçmiş hatıralar anlatıldı. Mahmut Ülküer Abi’nin “Geçmişin İzinde Afyonkarahisar” adlı eseri Afyonkarahisar Belediyesi Yayınlarından bir defa iki cilt basılmış ve ücretsiz dağıtılmış. Afyonkarahisar kültürel mirasını araştırmak isteyenlere akademik seviyede bilgiler sunuyor. Kitap şimdi sadece bazı kitapevleri tarafından internet üzerinden satılıyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında belediyenin tekrar basma şansı da yok sanırım ancak bazı meslek kuruluşları bu kitabı tekrar bastırabilir.

Lise ve üniversiteden hocam Agah Bıyıkoğlu’ da Afyon ve  spor tarihi konusunda birçok bilgi aktardı.

Emekli Öğretmen ve ressam Mustafa Kemal Uyar Afyonkarahisar’da birçok eserin yağlıboya tablolarını yapmış adeta yaşayan tarih. Ayrıca Mevlevi müziği konusunda da çalışmaları var.

Yusuf Ilgar Hocamız da Afyonkarahisar Mevleviliği hakkında çok önemli bilgiler verdi. Yusuf Hocamız ayrıca Kocatepe Üniversitesi bünyesinde “Afyonkarahisar Vakıf Eserleri” adlı kitaba katkılarda bulunmuş. Bu kitap 2004 yılında basılmış ancak “Afyonkarahisar Kasaba ve Köyleri Vakıf Eserleri” kitabı basılamamış. Dokümanları Üniversitede ve hocamızda mevcut, kaybolmadan bu eserin de basılması gerekiyor. Sayın Rektörümüz Mehmet Karakaş inşallah konu ile ilgilenir.

Birçok yenileme çalışmasına katılmış ayrıca Afyonkarahisar müzik tarihi konusunda bilgi sahibi İrfan Sepin toplantıya katıldı.

Bir esnaf olarak Afyonkarahisar’da birçok olaya tanıklık etmiş Erdoğan Attila bizimle birlikteydi.

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Seyhun Sertan üstadımız da toplantıya katılarak belediye olarak yapacakları projeleri anlattı.

“Kent Tarihi Müzesi” olmayan nadir illerdeniz. Daha önce belediyemiz bu konuda çalışma yapmıştı ancak proje gerçekleşemedi. Toplanan aletler ve eserler bulunarak bu müze konusunda da acil çalışma yapılmalı.

İlimizde konser ve sergi salonu konusunda da çok eksikliğimiz var. ANS Kampüsündeki Atatürk Kongre Merkezi çok güzel ancak şehre uzaklığı nedeniyle halkın katılımı maalesef az oluyor. Kültür Müdürlüğü’ndeki salonu da oldukça küçük. Rıza Çerçel Kültür Merkezi’de maalesef sergiler için yeterli değil.

Bazı üyelerimiz mazeretleri dolayısı ile katılım sağlayamadı ancak önümüzdeki haftalarda onlarla da beraber olacağız.

Agah Bıyıkoğlu hocamız “Yeraltı kaynakları bugün kullanılmazsa bizden sonraki nesil bunları ortaya çıkarabilir ancak kültürel miras yaşatılmazsa kaybolur gider.” tespiti konuyu özetliyor.

Buradan Kent Konseyi Başkanı Ahmet Akkent ve sekretaryasını yürüten Emre Kökyar’a destekleri için teşekkür ediyoruz.