Mesane taşı M.Ö 4000’lerde tespit edilmiş, tarihin bilinen en eski taş hastalığıdır. Bütün
taş hastalıklarının %5’i mesane taşı olgularıdır. Erkeklerde, kadınlara gore 10:1 oranında daha fazla görülür. Mesane taşları genellikle 60 yaş üzeri erkeklerde görülür. Sıklıkla iyi huylu prostat büyümesi (BPH) hastalarında görülür.
HASTADA GÖRÜLEN BELİRTİLER
1. İdrarda gözle görülen kanamadır.
2. Penis ucuna vuran ağrı
3. İdrarda yanma
4. İdrar akımında azalma
5. Sık idrara çıkma
6. İdrar kaçırma
7. Sık idrar yolu enfeksiyonu
Hastaların idrarını yaparken birdenbire akımın kesildiğini bildirdiği durumlarda mutlaka mesane boynunu kapatan bir taş olabileceği akla gelmelidir.
NASIL TANI KONULUR?
Yukarıdaki belirtilerle gelen hastaya üre, kreatinin, tam idrar tahlili ve üriner ultrasonografi yapılır. Üriner ultrasonografi ile taş görülebilir. İdrar tahlilinde kanama bulguları görülebilir. Emin olmak gerekirse karın tomografisi çekilerek tanı netleştirilir.
TEDAVİ
Mesane taşı tedavisinde taş oluşumuna neden olan etkenin de saptanması ve uygun tedavisinin yapılması çok önemlidir. İyi huylu prostat büyümesi olan bir hastanın tedavisi planlanırken mutlaka iyi huylu prostat büyümesi açısından da tedavisi yapılmalıdır. Eğer sadece taş tedavisi yapılırsa, taş tekrar oluşur.
Mesane taşında tedavi secenekleri ilaç tedavisi, ekstrakorporeal şok dalga
tedavisi (ESWL), kapalı ve açık cerrahi başlıkları altında incelenebilir.
İLAÇ TEDAVİSİ
İlaç tedavisi diğer tedavi alternatiflerine göre en fazla zaman alan
ve en az etkili olandır. Bu yüzden çok tercih edilmezler.
ŞOK DALGA TEDAVİSİ (ESWL) Tedavisi
Tedavi alternatifleri içerisinde en az girişimsel olan seçenektir. Diğer tedavi alternatifleri ile karşılaştırıldığında başarısının daha düşük olması nedeni ile çok fazla tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Yetişkinlerde ve çocuklarda taşsızlık oranı kapalı ve açık ameliyata göre daha düşük bulunmuştur.
KAPALI AMELİYATLAR
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte daha küçük cerrahi aletlerin
ve taş kırmada daha etkili lazer teknolojilerinin pratik kullanıma girmesi sonucunda
artık birçok mesane taşı tedavisi endoskopik olarak yapılabilmektedir. Bu ameliyatlar daha az komplikasyon riski, daha kısa iyileşme süreci ve daha kısa hastanede yatış süresi gibi avantajlar sunmaktadır.
İdrar yolundan girilerek yapılan ameliyat, mesane taş tedavisinde hem kolay ulaşılabilir doğal bir yol olması hem de enerji kaynaklarının kullanılabilmesi nedeni ile en çok tercih edilen endoskopik yöntemdir. Taşı parçalamak için mekanik litotriptörler, holmium lazer,
elektrohidrolik, pnömatik veya ultrasonik litotriptorler kullanılabilir. Bu tedaviler sırasında mesane delinmesi, idrarda kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir.
AÇIK AMELİYAT
Bu ameliyat yöntemi uzun hastanede kalış süresi, artmış komplikasyon ve daha uzun süre sondalı kalma ile ilişkilidir. Taş boyutu 4-6 cm üzerindeki taşlarda uygulanabilir. Büyük boyutlu prostatı olan hastalarda prostat cerrahisi ile birlikte taş cerrahisi de açık olarak yapılabilir.
Sonuç olarak mesane taşı tedavisi günümüzde daha çok kapalı ameliyatlarla başarılı olarak yapılabilmektedir. Yukarıdaki belirtiler görüldüğünde doktorunuza başvurmakta gecikmeyin.
Bu ve benzer konularla ilgili ayrıntılı bilgilere Sezgin Okçelik Üroloji youtube kanalından ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın