Finlandiya resmen NATO’nun 31. üyesi oldu. Rusya- Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından Finlandiya ve İsveç savaşın kendi ülkelerine yaklaştığını düşünerek ve güvenliklerinden endişe ederek Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik için başvuruda bulunmuştu.
Hem İsveç’in hem de Finlandiya’nın gelişmiş ülke konumunda olması NATO’ya üyelik sürecinde gerekli olan sürecin kısalmasında önemli de bir rol oynamıştı. Ancak Türkiye her iki ülkenin de teröre destek veren ülke konumunda yer alması münasebetiyle üyelik için yeşil ışık yakmadı.
Bunun üzerine düzenlenen Haziran 2022’deki Madrid zirvesinde Türkiye iki ülkenin de teröre destek vermemeleri ve Türkiye’nin taleplerini hayata geçirmeleri halinde üyelik için onay vereceğini açıklamıştı. İsveç’te yaşanan çirkin protestolar ise Türkiye’nin kararını haklı olarak tamamen değiştirmesine neden oldu. İsveç’te büyüyen ve tehlike saçmaya devam eden aşırı sağın destekçilerinden Rasmus Paludan isimli şahsın Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakması Türkiye ve İsveç arasında kurulan köprülerin tamamıyla yıkılmasına neden oldu. Yaşanan krizin ardından Türkiye İsveç’in NATO’ya üyeliği sürecinde sözlerini tutmadığını ve karşıt protestolar yürüttüğünü ifade ederek destek vermeyeceğini açıkladı.
Olayların ardından Finlandiya için süreç daha da hızlandı ve gerekli adımların olumlu olarak atılması sonucunda Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto katılım belgelerini imzaladı ve ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’a teslim etti. Böylece 74 yıllık geçmişe sahip olan NATO tarihinde bir ilke imza atarak, en hızlı şekilde ittifaka Finlandiya’yı almış oldu.
Peki Finlandiya’nın NATO’ya üye olması ne anlama geliyor? Finlandiya’nın Rusya ile en uzun Avrupa Birliği sınırına sahip olması bölgenin Rusya açısından kıymetli olduğunu en net şekilde kanıtlamaktadır. Diğer yandan Rusya’nın Finlandiya Körfezi üzerinden Baltık Denizi’nde ticari faaliyetlerini sürmesi de bölgenin Rusya açısından önemini açıklamaktadır. Ancak Finlandiya’nın NATO üyesi olması yeni adımların bölgede hakim olacağını göstermektedir.
Rusya’nın sınır komşusu olan Finlandiya’da olası bir nükleer silahın NATO tarafından sınıra yerleştirilmek istenmesi veya Finlandiya’da olası bir ABD üstünün kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması Rusya’nın göz yummayacağı olaylar arasında yerini almaktadır.
Nitekim imzaların atılması ve Finlandiya’nın resmen NATO üyesi olmasının ardından Rusya’dan art arda açıklamalar yapıldı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu konuyla ilgili olarak, “Finlandiya’nın NATO’ya katılımı çatışmanın önemli ölçüde genişlemesini sağlayacak” açıklamasını yaparken, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da “Rusya Finlandiya’nın NATO’ya katılımına yanıt vermek zorunda kalacak” dedi.
Yaşanılanlar sonrası Rusya’nın bölgede hakim güç olmak için karşılık vereceği kesin olsa da NATO üyesi olan bir ülke ile savaşa girişmeyeceği önemli bir gerçektir. Diğer yandan Rusya’nın Ukrayna savaşında düşündüğünden fazla zaman, asker ve para kaybetmesi yeni bir cephede daha güç harcamak istemeyeceğini kanıtlamaktadır. Rusya’nın nasıl bir adım atacağı net olarak bilinmese de savaş ile çözüm olmayacağı kesindir.