Prostat Spesifik Antijen(PSA) erkeklerde prostatta üretilen bir enzimdir. İlk defa 1979 yılında tespit edilmiştir. Bunun tespitinden sonra prostat kanseri saptama oranları artmıştır. Bu hormon nasıl prostat kanserinde artış gösteriyorsa diğer durumlarda da artabilmektedir. Bu durum bazen prostat kanseri tanısında karışıklıklara neden olabilmektedir.
Kabızlık
Öncesinde boşalmış olmak
İdrar yapamama
Sonda takılması
İdrar yolu enfeksiyonu
Öncesinde makattan muayene yapılmış olması
Öncesinde sistoskopi yapılmış olması
Prostat kanseri taraması yapılırken total PSA değerine bakılır. Yukarıdaki durumlardan şüphelenilirse bir süre sonra tekrar kontrol PSA değeri alınır. Bu değerin her yaş grubuna göre ayrı normal değerleri vardır. 4-10 ng/dl arası normal olarak düşünülsede değişik yaş gruplarında değişik değerler normal kabul edilir. Total PSA değerinde şüphede kalınırsa serbest PSA/Total PSA değerlerine bakarak karar verilir. Tek başıba serbest PSA’nın bir önemi yoktur.
Ailesinde prostat kanseri hikayesi olmayan hastalarda 50 yaşından sonra senede bir mutlaka bakılmalıdır. Ailesinde prostat kanseri olan hasta grubunda 45 yaşından sonra senede bir bakılmalıdır.
PSA testi damardan alınan kan yoluyla bakılır. Bunun verilebilmesi için aç veya tok olmak fark etmez. Her iki durumda da verilebilir.
PSA düşürmek için ne yapılabilir sorusu çok sorulur. Aslında amaç PSA değerini düşürmek değil, gerçek PSA değerini bulabilmektir. Bununla da prostat kanseri risk değerelndirilmesi yapılır. Şüphe büyürse prostat multiparametrik MR çekilebilir. Bu MR 3 ayrı MR’ın birleşimiyle yorumlanan özel bir MR şeklidir. Burada da şüphe yüksek olarak değerlendirilirse prostat biyopsisi kararı verilir.
PSA’dan başka PCA3 gibi idrardan bakılabilen belirteçler olsa da PSA kadar yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Bu ve benzeri birçok konu için Sezgin Okçelik Üroloji youtube kanalını ziyaret edebilirisiniz.
Sağlıcakla kalın