19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Spor Bayramı’nı geçtiğimiz hafta kutladık.
Statlardan salonlara taşıdık kutlamaları. İllerin, ilçelerin, beldelerin tüm okulları yerine, görev verilen okullara havale ettik bayram kutlamalarını. Ortak sevinçlerimizi kol kola, yürek yüreğe yaşayamıyoruz her nedense!…
Bir zamanlar, Halim Yağcıoğlu’nun “Atatürk’ten Son Mektup” isimli güzel bir şiiri vardı. Ben o şiirin bir bölümünü yazarak hatırlatmak istiyorum:
“Bırakın o altın yaprağı artık,
Bırakın rahat etsin anılarda şehitler,
Siz bana neler yaptınız ondan haber verin,
Hakkından gelebildiniz mi yokluğun, sefaletin,
Mustafa Kemal’i anlamak yerinde saymak değil,
Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil.
Bana muştular getirin bir daha,
Uygar uluslara eşit yeni buluşlardan;
Kuru söz değil iş istiyorum sizden anladınız mı?
Uzaya Türk adını Atatürk kapsülüyle yazdınız mı?”
Halim Yağcıoğlu, Atatürk’ün ağzından sitem ediyordu gençlere.
Hemen 19 Mayıs’ın ardından genç bir liseli kızımızın başarısı dalga dalga Anadolu’ya yayıldı. Şiirde “uygar uluslara eşit buluşlar getirin bana” diyor Atatürk.
Üsküdar Amerikan Lisesi’nde okuyan Sıla Nur Yorulmaz “Harvard Üniversitesi’nden 11,3 milyon liralık tam bursluluk hakkı kazanmış. “Siz bana hangi muştuları getirdiniz?” dediğini duymuş ki, Sıla, muştu değerindeki bir başarısıyla 19 Mayıs’ta Ata’sına gelmiş.
Sıla, bunu nasıl başarmış kısaca açıklayalım. Öğretmen anne ve babanın tek çocuğu Sıla. Üsküdar Amerikan Lisesi’ni tam burslu olarak kazanmış. Bunun üzerine annesi kızıyla birlikte İstanbul’a taşınıyor.
Sıla, fizik profesörü ile Kuantum Kaos üzerine araştırma yapıyor. Bu araştırmaya dayanan makale yazıyor. BİLSEM’de insansız hava aracı tasarımı ve karbondioksit emilimini maksimize eden filtre çalışmalarını gerçekleştiriyor.
Kuantum potansiyelini, insanların hayat kalitesini artırmak istiyor. “Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi olmak hem akademik hem de sosyal olarak avantaj sağladı. İlgi alanlarımı keşfetmemi sağlayan, kulüp ve etkinlikler beni hayatla iç içe birey yaptı. Öğretmenlerime ve yurt dışı üniversite danışmanlarıma minnettarım” diyor.
Laboratuvarın önemini belirten söz aklıma geldi:
“Duydum unuttum,
Gördüm hatırladım,
Yaptım öğrendim.”
Sıla hem okulunda hem de yurt dışında laboratuvar ortamında eğitim görmüş. Öğretmenlerinin yanında profesörler de rehberlik etmiş. Okulu da “Güzel haberlerin devamını beklediklerini” ifade ediyor. Okulun ilk hedefinin; özgür düşünen erdemli gençler yetiştirmek olduğunu açıklaması ne kadar anlamlı…
Hayallerin, azim ve kararlılıkla gerçeğe dönüştüğü bir başarı hikayesi Sıla’nınki…
Aynı imkanlara diğer öğrencilerin de kavuşması dileğiyle.
Mutlu kalınız.