Rüzgar çok fena esiyor 2023 ve 2024’te… Baktığınızda iklimlerin siyasete de yansıdığını görüyoruz. Geçtiğimiz yılı hatırlarsınız… Tam da bugünler de gündem yine siyasetti ve Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine doğru gidiyordu. Türk siyasetinin son yıllarına göre şekil alan bir sistem içerisinde siyasi partiler de yol haritalarını çizmişler, bu kulvarda ilerleme kaydediyorlardı. O günlerde en çok konuşulan iki ittifak vardı. Bir Cumhur İttifakı… İki Millet İttifakı…Cumhur İttifakı, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurduğu bir ittifaktı. Daha sonra bazı partilerin de katılmasıyla bu ittifak genişletildi. Bir diğeri ise Millet İttifakı idi. Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin büyük desteklerle oluşturduğu ittifak… Diğer partiler Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi olmak üzere 6 parti bir araya gelmişti. Söylemler, vaatler ve yapılan konuşmalar ile ülkede en çok konuşulan konu haline gelmişti 6’lı masa… Ben koymadım bu ismi… O günlerde öyle deniliyordu. Velhasıl seçim günü yaklaştı ve 6’lı masa seçimi az farkla kaybetti.
SEÇİM 6’LI HÜSRAN OLMUŞTU
Gündemimde seçim yok elbette… Lakin dikkatimi çeken bir olay vardı. Bu 6’lı masayı oluşturan liderler seçildikleri takdirde ‘Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ olacağı için milletvekilliğine adaylığını koyamamıştı. Dolayısıyla CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 14-28 Mayıs seçimlerinde meclise girememişti.
İLK BAŞKALDIRIŞ CHP’DE YAŞANDI; RÜZGAR ‘ÖZGÜR ÖZEL’ DEDİ
Seçim sonrası parti içi söylemler, eleştiriler, kurultay istemeler kat ve kat artmıştı. Bunun ilk örneğini CHP’de gördük. Çünkü alınan yenilgiye bir sorumlu aranıyordu. Kılıçdaroğlu da gelen tepkilere sessiz kalmadı ve partisini seçimli genel kurula götürdü. Aslında aklından yerel seçim sonrasını geçiriyordu ve gemiyi limana sağlam teslim etmek istediğini belirtiyordu ama öyle olmadı. Yükselen sesler önce Kılıçdaroğlu’nu koltuktan etti. CHP’nin içinden birisi, hatta Kılıçdaroğlu’nun ekibinden denilebilecek kadar yakın ve samimi görülen Manisa Milletvekili Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’na rakip oldu. (Kılıçdaroğlu da merhum Deniz Baykal’dan sonra aday olmayacağını belirtmiş ama genel başkan olmuştu) Detaylarına girmeden şunu söylemek istiyorum. Koltuk yine Kılıçdaroğlu’na kalacak diye beklerken CHP’de bir sürpriz yaşandı ve kendi ekibindeki Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nu saf dışı bırakarak, CHP’ye yeni Genel Başkan seçildi. 6’lı masadan bir partinin Genel Başkanı artık Mecliste olan bir milletvekili idi.
İYİ PARTİ’DE DE KAZANLAR KAYNADI; DEĞİŞİMİN ADI MÜSAVAT DERVİŞOĞLU
Günler böylesine devam ederken, siyasi arena şekil almaya devam etti. 6’lı masa ittifakını bozanların başında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geliyordu. Daha sonrasında CHP’yi yerden yere vuran sert açıklamaları gündem olmuştu ve günlerce konuşulmuştu. Sonrası ne oldu? Yine hüsran, yine hüsran… Nasıl mı? Oluşturulan ılımlı iklim sonuna kadar devam etmedi. Hatta öyle ki CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bir samimiyet ifadesi olan ‘Abla’yı kullanması bile Akşener’i kızdırmıştı. Ama farkında değildi bu tavrıyla seçmenin kendisine kızdığını… Akşener seçime tek başına gitti, bugünlere bir nevi zemin hazırladı. Seçime tek girme kararı alarak oluşturulabilecek bütün ittifaklara kapısını kapatmasının ardından zaman su gibi aktı ve 31 Mart yerel seçimlerinde umduğunu bulamadı sayın Akşener… Partisinin düşük oy almasından kendisini sorumlu tuttu ve kurultay kararı aldı.
Haftasonu çok heyecanlı geçti genel kurulla…. Herkes yine Akşener’in ikna edilebileceğini düşünürken, beklenen olmadı. CHP’nin ardından İYİ Parti’de de kazanlar kaynıyordu. Seçim öncesi milletvekilleri ile il-ilçe başkanlıklarındaki istifalarla yaşanan süreç, hiç de iyiye gitmiyordu. Yine detaylara takılmadan İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, rakibi Koray Aydın’ı geride bırakarak İYİ Parti’nin 2. Genel Başkanı oldu. 6’lı masada CHP’den sonra İYİ Parti’nin de Genel Başkanı milletvekili olmuştu.
YA DİĞER PARTİLER? ÇOK SESSİZLİK VAR!
Son günlerde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun da genel başkanlığı bırakabileceği kulislerde dillendirilirken, henüz net bir açıklama yapılmadı.
Sonuca baktığımızda 6 partinin 4 genel başkanı meclis dışında kaldılar. Buradan çıkarak diğer partilerde son durum ne olacak? Önümüzdeki günlerde daha neler göreceğiz? Yine bekleyip görelim. Zira merhum Süleyman Demirel, 24 saatin siyasette çok uzun bir zaman olduğunu söylemişti.
Sevgiyle kalın… Umutla kalın…