“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
Günümüzün kanayan yarası haline gelen bir konu var maalesef… Gün ve gün artan kadın cinayetleri… Gün geçmiyor ki, bir cinayet, bir buhran veya bir katliam haberi almayalım. Türkiye’nin her yerinde yaşanan bu cinayetlerin ardı arkası bir türlü kesilmiyor. Yapılan haberlerin de etkisi olduğunu düşündüğüm bu vahim tablo, maalesef daha da artıyor. Özellikle eşinden boşanan, psikolojisi bozulan erkekler, bu kötü sonu hazırlıyorlar.
++++
Her zaman bu konuda yazıp, anlatıyoruz. Toplum olarak herkese eğitimler verilmeli, bu eğitimler özellikle erkeklere verilmeli… Türk aile yapısında kadının önemini anlatan, “Türk tarihinde kadının yeri”, “Anne – kardeş – evlat olarak kadın” gibi gibi başlıklar çoğaltılabilir. Yetkililerin artık daha ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünenlerdenim. Öte yandan bu eğitimlerin yanı sıra aile içinde de farkındalık yapılabilir. Anne ve babalara da bu konularda ciddi görevler düşüyor. Çünkü eğitim her zaman ailede başlar. Maalesef toplumumuzda kız çocuklarına yönelik baskın bir model gözümüzün önünde dururken, kadın cinayetlerine kadar uzanan yol genç bireyleri de karamsarlığa itiyor.
++++
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI
Oysa ki şanlı tarihimize şöyle bir baktığımızda Türk Milleti, nice zaferlerini kadınların yoldaşlığında kazanmıştır. Kara Fatmalar, Nene Hatunlar, bütün Türk kadınlarına örnek olurken, günümüzde bu tür haberler yürekleri yaralıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün toplumsal hayatta gerçekleştirdiği en büyük devrimlerden bir tanesi kadınlara siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkının tanınması olmuştu. Köy muhtarlığı, belediye başkanlığı seçimleri ve milletvekili seçimleri gibi kadının var olmasına olanak sağlayan bu devrim niteliğindeki kararlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün toplumda kadının ne kadar önemli bir birey olduğunu bizlere gösteriyor. Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü… Başta Zübeyde annemiz olmak üzere Yüce Türk milletinin tarihler boyunca iz bırakan kadınlarının öncülüğünde bütün kadınların bu önemli günlerini yürekten kutluyoruz. Umuyoruz ki, bu tarih bir milat olur ve her geçen gün artan kadın cinayetleri son bulur.
++++
BAŞBAKAN İSMET İNÖNÜ VE 191 MİLLETVEKİLİNE SELAM OLSUN
1924 anayasası hazırlanırken kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olması gündeme geldi ancak TBMM genel kurulunda bu hakların yalnızca erkeklere tanınması fikri ağır bastığından kadınlar siyasal haklar sağlayamadılar. Gerekli yasal değişiklik 1934 yılında Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu gerçekleşti. Öneri, 5 Aralık 1934’te Mecliste görüşüldü. Yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis’te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi. Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Bu anayasa değişiklikleri çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)’nda 11 Aralık 1934’te yapılan değişiklikler sonucu anayasada tanınan haklar seçim kanunuyla da düzenlendi. Yasanın çıkmasının ardından 7 Aralık 1934’te, Türk Kadınlar Birliği İstanbul’da Beyazıt Meydanı’nda büyük bir kutlama mitingi ve Beyazıt’tan Taksim’e bir yürüyüş düzenledi. Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleri oldu. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. 1936 yılı başında boşalan milletvekillikleri için yapılan ara seçiminde emekli öğretmen Hatice Özgenel’in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle meclisteki kadın milletvekili sayısı 18’e çıktı.
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününüz kutlu olsun.
Sevgiyle kalın… Umutla kalın…