Her iki tarafta da bulunan ve böbrek ile idrar torbası arasındaki yola üreter denir. Bazı insanlar doğuştan tek böbrekli olabilmektedir. Bu kişilerde tek üreter görülebilir. Böbrekte oluşan taşlar zamanla bu yola çıkabilir. Ciddi ağrı yapar ve acil servise başvurmayı gerektirebilir. Bu yolda üç yerde darlık vardır. Taşların buraya gelip takılmaları daha fazla olmaktadır. Bu yerler :
- Üreterin böbrek ile birleştiği çıkış noktası,
- Orta bölümde damarları çaprazladığı nokta,
- Üreterin mesaneye giriş yaptığı yer.
Böbreklerden çıkan taşlar buralarda takılabilirler. Kendi kendilerine düşmeleri zor olabilir. Kendi kendine düşmeyen taşlar içinse müdahale gerekebilir. Bazı hastalarda böbrek ağrıları çok sık ve şiddetli olabilir. Bu nedenle de müdahale gerekebilir.
ÜRETER TAŞI nasıl belirti verir?
- Yola düşen taşın en önemli belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı yan taraflarda(halk arasında böğür olarak adlandırılan), sırtta, kasıklarda ve karın alt bölgelerinde hissedilir.
- Üreterde genişleme olduğunda mide bulantısı ve kusma görülebilir.
- İdrarda kırmızılık görülebilir.
- Sürekli idrara çıkma, az az yapma gibi rahatsız edici belirtiler
- İdrar yaparken yanma gibi durumlar görülebilir.
ÜRETER TAŞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Üreter taşları bulundukları yere göre üçe ayrılabilir:
- Üreter üst bölüm: Böbreğe yakın kısım
- Üreter orta bölüm: Orta kısım
- Üreter alt bölüm: Mesaneye yakın kısım
ÜRETER TAŞINa nasıl TEŞHİS konulur?
Üreter taşı hastasının belirtileri tipiktir. Hastadan önce hikayesi alınır. Şikayeti öğrenilir. Daha sonra ağrının ne zaman başladığı, nasıl olduğu öğrenilir. Gerekli görüldüğünde fiziki muayene yapılabilir. Taş hastasında görüntüleme için üriner sistem ultrasonografi istenebilir. Bazı durumlarda ultrasonografi yolu görmeyebilir. İlaçsız çekilecek bir bigisayarlıtomografiüreter taşlarını daha başarılı olarak gösterebilmektedir. İdrar tahlili yapıldığında idrarda kanama görülebilir. Mutlaka böbrek fonksiyon değerleri olan üre ve kreatinin de değerlendirilir. Özellikle bilgiasyarlıtomografi taşın yeri, büyüklüğü, sertliği gibi durumları değerlendirmede başarılıdır.
ÜRETER TAŞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Yola düşen taş tespit edildiğinde tedavi için şunlar önemlidir
- Taşın yeri(Üst üreter, orta üreter, alt üreter)
- Sayısı
- Taşın büyüklüğü
- Taşın sertliği
- Böbrekteki genişleme derecesi
4 mm altındaki taşların kendi kendine düşme ihtimalleri daha fazladır. Bu taşlar için öncelikle ilaç tedavisi, sıvı takviyesi ve hareketle taşın düşürülmesi sağlanmaya çalışılır. Taşın düşmesi için belli bir süre beklenebilir. Hoplama, zıplama, merdiven inme çıkma, ip atlama, parmakların üzerinde yükselip topuk üstüne hızlıca düşme gibi hareketler böbrek taşını düşürmeye yönelik yardımcı hareketlerdir. Eğer taş kendisi düşmüyorsa müdahale edilebilir.
Yola düşen taşın tedavisinde dışardan şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) ve kapalıüreter taşı tedavisi (URS) yapılabilir.Üreter üst bölümde 10 mm’den büyük taşlar için kapalı üreter taşı ameliyatı ön plandadır. 10 mm altında bu taşlara şok dalgası ile kırma veya kapalı üreter taşı ameliyatı seçenek olabilir. Şok dalgası ile kırma sonucunda hasta taşlarını kendisi dökeceği için ilaç ve sıvı takviyesi gerekir. Kapalı üreter taşı ameliyatları sonrasında üreteredouble J stent denilen bir kateter konulabilir. Bu doktorunuzun öngöreceği bir süre sonrasında tekrar alınır. Üreter alt bölüm taşları içinse ilk seçenek her zaman kapalı üreter taşları ameliyatlarıdır.
Üreter taşları düşürülmez veya alınmazsa üreterin tıkanmasına bağlı böbreklerin tamamen bozulmasına ve böbrek yetmezliklerine gidecek kadar sonuçları olabilir. Böyle bir durum hissettiğnizde mutlaka bir üroloji hekimi ile görüşün.
Bu ve benzeri bir çok konuya Sezgin Okçelik Üroloji Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.