Çağrı Bey sondaj gemisinin Somali’ye varışı ve göreve uğurlanması vesilesiyle gerçekleştirilen ziyarette, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali Başbakanı Hamza Abdi Barr, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur ve her iki ülkeden çok sayıda bürokrat ve üst düzey yönetici yer aldı.
“SOMALİ’NİN YENİDEN ATAĞA KALKMA SÜRECİNE CİDDİ BİR İVME KAZANDIRDI”
Somali Afyonkarahisar Fahri Konsolosu Onur Çelik, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Türkiye ile geliştirilen enerji iş birliği çerçevesinde Somali açıklarında başlatılan petrol arama faaliyetleri, ülkede ciddi bir heyecan oluşturmuştur. Özellikle Çağrı Bey sondaj gemisinin bölgeye ulaşması, uzun süredir konuşulan bu sürecin artık somut bir aşamaya geçtiğini de göstermiştir. Bu tarihi adım, sadece bir enerji projesi olarak değil, ülkenin kaderini değiştirebilecek bir fırsat olarak da görülmektedir. Olası petrol ve doğal gaz keşifleri, Somali için yalnızca ekonomik büyüme anlamına gelmemekte, Aynı zamanda her iki ülke açısından da enerji maliyetlerinin düşürülmesi, yeni iş alanlarının açılması ve farklı sektörlerin canlanması gibi zincirleme etkiler yaratma potansiyeli taşımaktadır. 2011 yılında Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali’ye gerçekleştirdiği ziyaret, o dönem için sadece diplomatik bir temas değil, aynı zamanda sahada karşılık bulan güçlü bir dayanışma mesajıdır. Bu ziyaretin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler farklı bir seviyeye taşınmış ve Somali’nin yeniden atağa kalkma sürecine ciddi bir ivme kazandırmıştır. Dost ve kardeş iki ülke arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi ve ticari iş birliğinin daha da artırılması adına başta Afyonkarahisar eksenli olmak üzere çalışmalar artarak devam ettirilecektir.”
Somali programından sonra büyükelçi Alper Aktaş, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, Somali Adalet ve Anayasal İşler Bakanı Hassan Moallin de ziyaret edildi. >>>Haber Merkezi


